nieuws

Duitse cementindustrie krijgt pak slaag van kartelpolitie

bouwbreed

berlijn ­ De Duitse kartelpolitie heeft de cementindustrie een gevoelig pak slaag gegeven. De zes grootste cementproducenten in Duitsland is een boete opgelegd van in totaal 660 miljoen euro wegens verboden afspraken. De boete zou nog hoger zijn geweest als de industrie niet zelf goed had meegewerkt aan het onderzoek.

Al zo’n dertig jaar blijken de zes producenten afspraken te hebben over territoriale verdeling van Duitsland en over hoeveelheden die zij elk zullen produceren. Het gaat hierbij om Alsen, Dyckerhoff, Heidelberg Cement, Lafarge Zement, Readymix en Schwenk Zement. Deze praktijk is volgens het Duitse Bundeskartellamt tot 2002 doorgegaan. Hierdoor zijn de prijzen voor cement op een niveau gehouden die in een concurrerende markt niet haalbaar waren geweest.

“Door de tientallen jaren durende afspraken tussen de Duitse cementproducenten is concurrentie op deze markt volledig uitgesloten. De afnemers van cement zijn hierdoor zwaar benadeeld. Hier bovenop komt de totale economische schade voor de maatschappij op grond van het instandhouden van niet binnen te dringen marktstructuren. Het is dan ook logisch dat voor dit vergrijp de op afstand hoogste boete in de geschiedenis van de kartelpolitie is opgelegd”, schrijft de president van het Bundeskartellamt Ulf Böge. De boete zou volgens hem nog veel hoger zijn uitgevallen als een paar ondernemingen niet volledig hadden meegewerkt aan het onderzoek. Daardoor is de boete wat gematigd uitgevallen, aldus Böge. Volgens hem is het succesvolle ingrijpen in het cementkartel te danken aan het instellen van een bonusregeling in 2000 en de oprichting van een bijzondere commissie kartelbestrijding binnen het kartellamt.

Huiszoekingen

Na klachten uit de bouw heeft de kartelwaakhond in juli 2002 dertig cementondernemingen met een bezoek vereerd. In januari 2003 volgden voornamelijk in Zuid­Duitsland verdere huiszoekingen bij acht ondernemingen. Daarbij is voldoende bewijmateriaal verzameld om de tot dan toe bestaande vermoedens te bewijzen. Böge verwacht dat het de cementindustrie nu volledig duidelijk is dat het de kartelpolitie ernst is met de bestrijding van kartels. Ook hoopt hij dat de boete ook andere bedrijfstakken aan het denken zet. Heidelberg Cement, dat de hoogste boete (250 miljoen euro) kreeg, heeft inmiddels al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Bundeskartellamt.

Reageer op dit artikel