nieuws

Draka stopt bijna twee miljoen euro in afkoopsommen

bouwbreed

amsterdam ­ Draka heeft vorig jaar 1,8 miljoen euro uitgetrokken als afkoopsom voor twee leden van de raad van bestuur. De producent van kabels en kabelsystemen was als vergoeding voor contractbeëindiging 1 miljoen euro kwijt aan de voormalige financiële directeur J. van der Ven, bovenop zijn salaris van 246.000 euro. Voormalig lid H. Gorissen kostte Draka 791.000 euro.

Dat staat in het gisteren gepubliceerde jaarverslag van het bedrijf. Draka leed vorig jaar een verlies van meer dan 25 miljoen euro en ontsloeg honderden medewerkers. De totale reorganisatie kost 48,5 miljoen euro, zo meldde het bedrijf begin maart bij de presentatie van de jaarcijfers.

In het voorwoord van het jaarverslag staat een speciaal dankwoord van de raad van commissarissen. De raad “spreekt zijn bijzondere waardering uit voor de grote inspanning die door de raad van bestuur en de medewerkers is geleverd in het economisch zo moeilijke jaar 2002”.

Topman Van Kesteren verdient met ruime voorsprong het meeste van de driekoppige raad van bestuur. Draka trok in 2002 bijna 7,5 ton uit voor Van Kesteren, inclusief een bonus van 250.000 euro. De andere leden van de raad van bestuur, G. Artinian en C. Raskin, kwamen per 1 september in dienst. Zij ontvingen vorig jaar respectievelijk 218.000 euro en 152.000 euro.

Draka heeft zestig vestigingen, verspreid over 25 landen in Europa, Amerika en Azië. Vorig jaar behaalde het concern bijna driekwart van zijn omzet in het buitenland. De onderneming boekte vorig jaar op een omzet van 1,5 miljard een negatief resultaat van 25,1 miljoen euro. Voor reorganisaties is 34,6 miljoen euro uitgetrokken.

Reageer op dit artikel