nieuws

Corporatie decentraliseert

bouwbreed Premium

VENRAY ­ Door een fusie tussen twee Limburgse wooncorporaties ontstaat volgend jaar een nieuwe corporatie, die sterk zal worden gedecentraliseerd.

De woningcorporaties Balans in Weert en Heerlen en Wonen Noord­Limburg in Venray gaan in de loop van volgend jaar fuseren. De nieuwe corporatie zal bestaan uit een holdingorganisatie, en daarnaast zullen in de belangrijkste plaatsen in het werkgebied van de nieuwe corporatie kantoren met een grote mate van autonomie worden ingericht. Dat heeft directeur R. de Jong van Wonen Noord­Limburg bevestigd.

Door deze in Nederland weinig voorkomende verregaande decentralisatie wil de nieuwe fusiecorporatie zo dicht mogelijk bij de lokale situatie blijven, aldus De Jong. “Het wordt niet alleen een winkel voor de huurders, zoals veel corporaties die nu ook al hebben”, legt hij uit. “We willen functioneren in een netwerk van gemeenten en lokale organisaties. De kantoren krijgen zeggenschap over investeringen in de eigen omgeving. Op die manier kunnen ze gesprekspartner zijn voor gemeenten en bijvoorbeeld zorginstellingen in de buurt. Op deze manier zitten we dichtbij de plek waar de beslissingen moeten worden genomen. We hebben hiervoor ook gekozen, omdat veel corporaties door fusies steeds anoniemer en onherkenbaarder worden. Beslissingen worden ver weg genomen, en om die reden verzetten steeds meer gemeenten zich tegen fusies.”

Directe aanleiding voor de fusie was de zorgelijke financiële situatie van Woningbeheer Limburg in Heerlen, onderdeel van Balans. “Die heeft een zware sanering achter de rug”, zegt De Jong. “Door de fusie ontstaat een corporatie die wat betreft financiële positie gemiddeld is in Nederland.”

Reageer op dit artikel