nieuws

Bijplaatsen palen oplossing Belcrum

bouwbreed Premium

den haag ­ De omvang van de schade als gevolg van te korte funderingspalen bij de bouw van 170 woningen op het voormalige slachthuisterrein in de Bredase wijk Belcrum, wordt langzaam duidelijk. Het bijplaatsen van palen is de meest voor de hand liggende oplossing. Volgens een eerste inschatting zijn het er meer dan honderd.

Volgens commercieel directeur M. Pfaff van Korteweg Bouw is uit het onderzoek dat door een onafhankelijk meetbureau is verricht, duidelijk geworden dat er ‘iets in het productieproces is fout gegaan’. Pfaff: “Maar wat precies is niet één, twee, drie te zeggen. Of het een mechanische of menselijke fout betreft, zal nog moeten blijken.”

Het verwachte rapport is al voorhanden, maar wordt nu bewerkt door de constructeur. “De uiteindelijke oplossing wijst in de richting van het bijplaatsen van langere palen op plaatsen waar sprake is van onvoldoende draagvermogen.” Een duidelijk beeld van de huidige omvang van de schade heeft Pfaff nog niet. “De lengte van een aantal palen is goed en van een aantal niet.” Precieze aantallen van bij te plaatsen palen kan hij in dit stadium nog niet noemen. Als Pfaff een voorzichtige schatting moet maken, houdt hij het op meer dan honderd.

Het woningbouwproject op het voormalige slachthuisterrein ligt inmiddels drie weken stil. Pfaff verwacht dat de werkzaamheden op korte termijn (“deze maand”) worden hervat, afhankelijk van het beschikbare materiaal. Het bouwbedrijf zegt er alles aan te doen om de opgelopen vertraging als gevolg van de onvoorziene omstandigheden te kunnen beperken. “We hebben het voordeel dat de problemen zich aan het begin van de rit voordoen. Daarbij zitten we in de goede tijd van het jaar en komt ook de bouwvak nog.” Inmiddels heeft de bouwer ook een brief doen uitgegaan naar de kopers. Onder de in totaal 170 huizen bevinden zich 84 grondgebonden koopwoningen. De nieuwbouw is een ontwikkeling van Korteweg Vastgoed Ontwikkeling die het project geheel voor eigen rekening en risico uitvoert. “We willen alle risico’s uitsluiten en op zeker spelen. De toekomstige bewoners moeten weten dat ze een huis krijgen dat optimaal gefundeerd is.”

Reageer op dit artikel