nieuws

Bewoners Godelindeweg hebben het bij zonnig weer zwaar te verduren

bouwbreed Premium

naarden ­ Bewoners aan de Godelindeweg in Naarden hebben het bij zonnig weer slecht te verduren. Belangrijkste oorzaak is het sterk glinsterende dak van de aan hun achtertuin grenzende Godelindeschool. De weerkaatsing van het glimmende metaal verblindt de bewoners niet alleen ernstig in de tuin, maar ook binnenshuis.

De schittering zorgt voor zwarte vlekken voor de ogen, naar buiten kijken bij zonnig weer is een vervelende aangelegenheid. En dat al drie jaar lang.

Bewoner J. Muller spreekt van een onhoudbare situatie. “Als je met een vliegtuig overvliegt, zie je dat glimmende dak zonder zoeken zo liggen.” De vijf gedupeerde huishoudens hebben een advocaat in de arm genomen die al enige tijd met de gemeente over een oplossing onderhandelt. Die oplossing wordt nu samen met de betrokken architect gezocht in het aanbrengen van een speciale coating op de 1100 vierkante meter aluminium dakbeplating, waarvoor inmiddels al kleine proefstukken zijn gezet.

Maar K. Schram van de gemeente Naarden wacht nog steeds op een groter proefstuk op het dak van de school waaraan de architect zou meewerken. Want hoewel de gemeente met de bewoners onderhandelt, vindt zij evenals de omwonenden, dat Arec Architecten uit Goirle het glansrijke dak valt te verwijten. Schram: “Tijdens de bouw zijn de dakplaten geplaatst in de veronderstelling dat het materiaal na een halfjaar wel verweerd zou zijn. Toen dat niet gebeurde en de fabrikant meldde dat het nog wel tien jaar kon duren, hebben wij Arec opdracht gegeven een firma te benaderen die in elk geval 5 jaar garantie geeft op de hechting van een ontspiegelende coating.”

Kosten

Het is niet alleen wachten op de door Arec aan te dragen coating, zegt Schram, ook de kosten van de werkzaamheden (20.000 euro) zullen op de architect worden verhaald. Projectleider E. Groenland van het architectenbureau is het daar niet mee eens. “Alle partijen hebben zich vergaloppeerd. We zullen proberen er met de gemeente in goed overleg uit te komen.

Blijdorp

Met die dakplaten is destijds door alle deelnemers aan het bouwteam akkoord gegaan. Ik ben toen nog met bewoner Muller naar Blijdorp gereden, waar hetzelfde materiaal werd gebruikt. Daar was het echter binnen een jaar verweerd. Hafkon, de leverancier van het staaldak, verzekerde ons dat het dak binnen drie jaar dof zou zijn. Deze firma verwees naar Blijdorp. Maar de luchtvervuiling daar is vele malen groter dan in Naarden, waardoor het materiaal aanzienlijk sneller dof wordt. Helaas hebben we daar niet bij stilgestaan. Ook de heer Muller niet.”

Het aanbrengen van steigers en preventieve voorzieningen voor het proefstuk waar de gemeente op aandringt, is relatief kostbaar. Het architectenbureau is daarom nog in overleg over de uiteindelijke aanpak. Groenland: “We doen veel moeite en onderzoek naar een afdoende oplossing van het probleem. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de esthetische waarde van het geheel behouden blijft.”

Reageer op dit artikel