nieuws

Baggerbroers De Nul hoeven van Belgisch Hof de cel niet in

bouwbreed Premium

gent ­ Het Hof van Beroep in Gent heeft de twee topfiguren Jean­Pierre en Dirk de Nul van het gelijknamige baggerbedrijf uit Aalst opschorting van straf verleend in een corruptiezaak. Hierdoor ontlopen zij een effectieve celstraf van drie jaar zijn.

Jean­Pierre en Dirk de Nul hadden in de jaren negentig samen met dertien andere bedrijven belastinginspecteur Willy Goedgezelschap van de dienst vennootschapsbelasting in Aalst omgekocht. In ruil voor geld en goederen kneep de inspecteur een oogje dicht bij de behandeling van hun belastingopgaven. Hij zou een kleine 300.000 euro ontvangen hebben. 

Ook de gebroeders De Nul maakten gebruik van de diensten van de corrupte ambtenaar en beloonden hem met een gratis villa in de badplaats Oostduinkerke. De rechter in eerste aanleg had geen boodschap aan het verweer van de advocaten van de gebroeders De Nul dat een effectieve gevangenisstraf negatieve gevolgen zou hebben voor hun baggerbedrijf. “Door hun onverantwoord gedrag, hebben ze zelf hun bedrijf in de steek gelaten”, zo meende de rechters.

Herintegratie

Het Hof van Beroep achtte het tweetal wel schuldig, maar meende dat het om een “oude” rechtszaak ging. Om ook de “herintegratie van de verdachten in de maatschappij niet in de weg te staan” was het Hof bereid de drie jaar celstraf op te schorten.

Voor de belastinginspecteur was de justitie minder mild. Hij verdwijnt voor vijf jaar achter de tralies.

Reageer op dit artikel