nieuws

Arbeidsinspectie begint tilcampagne in metaalsector

bouwbreed

den haag ­ De Arbeidsinspectie begint een tilcampagne in de metaalsector. De instantie stuurt hiervoor zo’n honderd inspecteurs op pad om ruim achthonderd ondernemingen te inspecteren. Behalve metaalbedrijven kunnen ook ondernemingen in de voedingsmiddelen­ en genotmiddelenindustrie een bezoek verwachten.

De actie is opgezet om het ziekteverzuim en het aantal wao­gevallen terug te dringen. Ongeveer eenderde van arbeidsongeschikten heeft door slecht tilgedrag last van de rug en andere ledematen.

Volgens de Arbeidsinspectie heeft zeker de helft van de onderneming de risico’s van het tillen niet helder op papier staan, terwijl dat wel wettelijk verplicht is. Zo’n analyse is nodig omdat ondernemingen op basis hiervan de juiste maatregelen kunnen nemen.

In een risico­inventarisatie wordt het gewicht en de omvang en aard van het te tillen voorwerp omschreven. Ook de werkomstandigheden en het aantal keren dat getild staan in het onderzoek opgenomen. De Arbeidsinspectie noemt het tillen van lichte gewichten al schadelijk omdat het wettelijk maximum van 25 kilo alleen geldt voor ideale omstandigheden. Wie niet aan de gestelde eisen voldoet, krijgt een boete.

Boetes

In de bouw werd het afgelopen jaar 1,47 miljoen euro uitgegeven aan de Arbeidsinspectie. Dat is een daling van bijna 3 procent in vergelijking met 2001. Het aantal uitgedeelde boetes aan bouwondernemingen daalde ten opzichte van 2001 met bijna 20 procent naar 782 vorig jaar. Dit betekent dat bouwbedrijven vorig jaar gemiddeld 1875 euro moesten neertellen voor een overtreding tegen gemiddeld 1554 euro in 2001.

Vorig jaar werden in de metaalsector meer boetes uitgedeeld dan in de bouw. In het totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor dik 5,3 miljoen euro boetes uit voor 2977 overtredingen. In 2001 ging het om een bedrag van 4,2 miljoen euro in 2880 gevallen.

Reageer op dit artikel