nieuws

Amsterdamse architectuur in het zonnetje

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Wat is het fraaiste recente gebouw van Amsterdam? De Fietsflat van VMX­architecten bij het Centraal Station? Het Depot van het Scheepvaartmuseum van de hand van Liesbeth van der Pol? Het Benzinestation Kriterion van INBO architecten aan de Zuiderzeeweg? Of toch een ander architectonisch hoogstandje?

In de Arcam­pocket ‘Amsterdamse Architectuur 2000­2002’ van architectuurcentrum Arcam staat geen van bovengenoemde gebouwen op de eerste plaats van de lijst van mooiste gebouwen. Het glazen woonhuis dat arcitectenbureau Nust ontwierp voor de Blauwlakensteeg is voor Arcam nummer één. Die keuze is echter geen dogma, vindt het architectuurcentrum. Sterker nog: Arcam reikt de hand aan een ieder die zelf wil gaan zien welk pand zijn voorkeur heeft. De onlangs verschenen Arcam­pocket is natuurlijk een handig hulpmiddel. Daarnaast kan de architectuurtoerist ook terecht op de website van het architectuurcentrum (www.arcam.nl). Daar is een digitale kaart van de hoofdstad te vinden waar de belangrijkste architectuur van na 1940 staat aangegeven. Bovendien geeft Arcam folders uit over de stedenbouw langs de routes van het openbaar vervoer.

En dat alles is nog niks vergeleken met wat er op het programma staat voor het komende toeristenseizoen. Arcam en de hoofdstedelijke VVV gaan de Amsterdamse architectuur in het zonnetje zetten. Ze willen een serieuze concurrent worden van architectuurstad Rotterdam.

Volgens de initiatiefnemers kan dat gemakkelijk, omdat Amsterdam buiten de eeuwenoude grachten veel bijzondere architectuur heeft die nog bij weinig mensen bekend is.

Eilanden

Als voorbeeld noemt de VVV de eilanden in het Oostelijk Havengebied, zoals het Java­ en KNSM­ en Borneo­eiland, waar moderne grachtenhuizen en verbouwde pakhuizen zijn te vinden. Directeur S. Diender van de Amsterdam Tourist Board beaamt dat Rotterdam nog een voorsprong heeft op het gebied van architectuur in Nederland. “Daar hebben ze veel eerder promotie gemaakt, terwijl wij jarenlang veel te bescheiden zijn geweest.” Hij denkt goed te kunnen concurreren met de havenstad. “Rotterdam heeft helaas alleen maar hedendaagse architectuur. Wij hebben een combinatie van oud en nieuw.”

Diender richt zich vooral op mensen die al eens eerder in de hoofdstad zijn geweest. De campagne is deze maand begonnen met de tentoonstelling Organische Architectuur in de Beurs van Berlage. Voorts komt er dit jaar een expositie over 75 jaar bouwen in Amsterdam en vindt de opening plaats van het Cultuurpark Westergasfabriek.

Reageer op dit artikel