nieuws

Almere kiest meest traditionele ontwerp

bouwbreed

den haag ­ Het ontwerp met zwaar overhangende plafonds werd het net niet. Heel weinig gemeenteraadsleden van Almere vonden de ‘auto in de slaapkamer’ ­ de keuze van de vakjury ­ gewenst. Voor de Bouwfondsprijs 2003 koos de gemeenteraad, zoals de burgemeester al verwachtte, vrij traditioneel. Het dichtst bij de grond blijvende ontwerp Sponge werd dus de winnaar.

Een nipte meerderheid van de 29 aanwezige raadsleden koos zondagavond in een live­raadsvergadering voor dit ontwerp. Een stad van twee bouwlagen in een gebouw waar alles in zit. Door uitsneden van delen van beide bouwlagen verticaal naar beneden te schuiven, ontstaan gaten in de bovenlagen, waardoor licht en lucht intreden in de tussenruimte die tevens buitenruimte is. De winnende ontwerpers Björn van Rheenen en Roland Pouw die met 15.000 euro naar huis gaan, vergelijken het zelf met “leven op een luxe passagiersschip.” Voor Almere betekent compact bouwen dus niet automatisch hoogbouw.

Een raadslid van Almere Partij noemde het concept waar binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan “fris, helder, compact, waarin ook de oudere generatie zich goed thuis zal voelen”. De angst voor een onveilige omgeving was volgens de architecten ongegrond; “het is veiliger dan de binnenstad”, betoogden zij.

Het winnende ontwerp van de derde editie van de Bouwfondsprijsvraag 2003 ‘Het aanzien van Nederland’ komt op een locatie ter grootte van twee voetbalvelden nabij de spoorlijn in Almere­Buiten. Journalist Tracy Metz zei te hopen dat Almere de daad bij het woord voegt. “En dat de architecten er zelf gaan wonen.”

Joop Zoetemelk

De burgemeester troostte de verliezende teams met de woorden dat “ook Joop Zoetemelk de tour een keer gewonnen heeft”. Het winnende ontwerp kreeg uiteindelijk vier stemmen meer dan het plan Pioniers (‘sms­sen vanaf je dak’) van Joris Hekkenberg en Erno Langenberg. Vooral de topzware ver overhangende balkons zullen wat raadsleden hebben afgeschrikt. Hoewel Langenberg nog aanvoerde dat het allemaal goed was doorgerekend, voelde ook hij de bui al hangen. “Ik zag het nieuws en ik dacht ‘o jee’.”

Slechts drie raadsleden kozen uiteindelijk voor het plan Urban Drive­In (‘de auto in je slaapkamer’). Dit plan had wel de voorkeur van de vakjury, maar dit oordeel had alleen een ‘advies­status’. “Programmatisch is Urban Drive­In het meest creatieve ontwerp. Daarbij had het een goede balans tussen de ideeënwereld van de ontwerpers en het uiteindelijk doel tot realisatie”, aldus de jury in haar eindbeoordeling.

De verliezende jury­winnaars (Jeroen Wouters en Menno van der Woude) krijgen wel een eervolle vermelding en een geldbedrag van 2000 euro.

Reageer op dit artikel