nieuws

Abseilers mogen niet van Arbeidsinspectie

bouwbreed

den haag ­ De Arbeidsinspectie heeft grote moeite met de abseilende bouwvakkers die op dit moment de gevelbeplating van de Haagse Hoftoren afwerken. Door de werkwijze worden lichaamsdelen afgekneld en dat is volgens de controledienst niet goed.

De inspecteurs kunnen het abseilen niet verbieden, maar hebben er bij aannemer Scheldebouw wel op aangedrongen de arbeidsomstandigheden te veranderen.

Scheldebouw huurde zeven Engelse waaghalzen van Rope Access Contractors in omdat de 170 meter hoge kraan die voor het aanbrengen van de gevelplaten werd gebruikt, weg moest. Een glazenwassteiger werd door uitvoerder G. Noten ter zijde geschoven, omdat de constructie te weersgevoelig zou zijn en zo voor veel onwerkbare dagen zou zorgen. Met de abseilers wil Scheldebouw de klus nu binnen vier weken af hebben.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waaronder de Arbeidsinspectie valt, is bang dat andere aannemers de voordelen van de abseilende bouwvakkers inzien en de methode vaker gaan toepassen. Om dat te voorkomen, raadt het ministerie de klimpartijen nadrukkelijk af. “Het is goed voor noodsituaties, maar niet voor de afronding van een gewoon bouwproject. De aannemer weet van tevoren waar hij aan begint en moet zijn planning dus zo maken dat hij zich niet hoeft te bedienen van dergelijke methodes”, legt woordvoerder M. de Vetten van het ministerie uit.

Abseilende bouwvakkers werden één keer eerder ingezet. Dat was bij de vallende gevelstenen van de Achmeatoren in Leeuwarden twee jaar geleden. Als noodoplossing werden toen abseilers ingezet om de schade te herstellen.

Reageer op dit artikel