nieuws

Zeventien tunnels onder spoor Leidsche Rijn

bouwbreed

utrecht ­ De spoorlijn die nu nog als een barrière door de Utrechtse Vinex­wijk Leidsche Rijn loopt, wordt verhoogd, verbreed en op zeventien plaatsen ondertunneld. De gemeente Utrecht wil hiermee de samenhang tussen de deelwijken vergroten.

Gisteren maakte het college van B en W verder bekend dat de bestaande (smalle) brug over de A2 tussen Utrecht­West en Leidsche Rijn wordt verbreed tot vier rijstroken. In het verlengde van dit viaduct komt een nieuwe brug over het Amsterdam­Rijnkanaal.

De plannen maken deel uit van een ‘bereikbaarheidoffensief’ voor de wijk. Deze wordt van Utrecht gescheiden door zowel het kanaal als de A2. De autoweg wordt deels verlegd en krijgt een overkapping om wijk en stad beter bij elkaar te betrekken. De brug over het Amsterdam Rijnkanaal moet in 2007 klaar zijn. De verbreding van het viaduct is in 2005 af. Hiervoor is 17 miljoen euro uitgetrokken.

De onderdoorgangen in het spoor zijn bedoeld om de deelwijken aan weerszijden met elkaar te verbinden. In totaal gaat het om 880 meter tunnel. De gemeente Utrecht betaalt 39 miljoen euro mee aan de noodzakelijke verdubbeling van de lijn.

Reageer op dit artikel