nieuws

Zelfverdichtend beton in zeesluis Afsluitdijk

bouwbreed Premium

kornwerderzand ­ Ruim zeventig jaar hebben de betonnen wanden in de zeesluis bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk het volgehouden ­ de dijk dateert van 1932 ­ maar nu zijn ze echt toe aan een opknapbeurt. De wanden zijn aangetast door de tand des tijds. Water en lucht hebben hun weg achter het beton gevonden, waardoor het geheel gaat scheuren bij vorst.

De brokstukken komen in de kolk terecht en beschadigen passerende schepen. Vandaar dat Rijkswaterstaat, dienstkring IJsselmeergebied, aan aannemingsmaatschappij VBK in Hoorn opdracht gaf de zeesluis een facelift te geven.

Wateringnetten

De oorspronkelijke betonlaag wordt met behulp van een kraan verwijderd. Hoofduitvoerder R. Visser: “De kraan is uitgerust met een grote boor en bevindt zich op een ponton in de sluiskolk. Na het boren bevestigen we de wateringnetten. Dan komt er een bekisting rond de wanden die wordt volgestort met zelfverdichtend beton. We brengen het beton aan door van boven af gaten in de kadewand te boren. Die gaten dienen niet alleen voor het storten, maar ook als ontluchting. Zo hoef je niet om de twee meter stortgaten in nieuwe sluiswand zelf te maken. Dat staat niet zo mooi.” Het gebruik van zelfverdichtend beton is nieuw Roor rijkswaterstaat. Het is wat duurder, zo oordeelt Visser, “maar het is ijzersterk ­ sterkte B65 ­ en je hebt niemand nodig om het te trillen. Bovendien geeft het een superstrak eindresultaat.”

Bekijks

De methode om het beton aan te brengen via gaten boven op de kademuur, is door de aannemer zelf bedacht. VBK is dan ook gespecialiseerd in waterbouwkundige werken, al is de aanpak van de zeesluis wel bijzonder te noemen. “We trekken veel bekijks.”

VBK begon vorig jaar met de aanpak van de westzijde van de sluis en werkt nu aan de oostzijde. Over vier weken is de klus geklaard. De aannemer nam ook het ijzerwerk (afmeerpalen, trappen) mee in de opknap. De kosten schommelen rond de miljoen euro.

EINDE TEKST

Reageer op dit artikel