nieuws

Wits Groep helpt schilders te stoppen met roken

bouwbreed Premium

groningen ­ Het is vrijdagmiddag stil in de vergaderruimte van Wits Groep aan de Rouaanstraat nummer 14 in Groningen. Zelfs de drukste schilder houdt zijn mond. Het apparaatje waarmee acupuncturist G. Speek naaldjes in een oor prikt, snijdt als een tandartsboor de zwijgzaamheid aan stukken. Iedereen die wil, krijgt een behandeling en moet binnen tien dagen van zijn rookverslaving zijn verlost.

“Gaatjes in mijn oren prikken vond ik erger.” Alie heeft de behandeling net achter de rug en wacht op haar man die nog niet aan de beurt is geweest. Vlak voor haar oor zit een pleistertje waaronder drie kleine bobbeltjes schuil gaan. Alie heeft al eerder pogingen ondernomen om te stoppen. “Als het jou lukt, doe ik het ook”, zei haar man dan. Maar hij bood haar na verloop van tijd weer een sigaretje aan. “Neem ook een trekje”, zei hij dan. De brief van de Wits Groep die vorige week in de brievenbus viel, gaf de aanzet voor een nieuwe poging. “Wat heb je te verliezen?”, vraagt de schildersvrouw zich af, terwijl zij ook het antwoord geeft.

Bij iedere nieuwe groep geeft Speek een geroutineerde introductie. De naaldjes die hij gebruikt, zijn 3 millimeter lang. Drie exemplaren worden vlak voor het oor aangebracht en met een pleister vastgeplakt. “Alle nicotine wordt uit je bloed getrokken”, legt hij uit, “waardoor je urine de komende dag misschien wat donkerder van kleur is.” Ze moeten tien dagen blijven zitten. Daarna kunnen de acupunctuurnaaldjes worden verwijderd door de pleister weg te trekken.

Water

“Niet meer dan twee koppen koffie drinken per dag”, adviseert Speek zijn gehoor. “Mocht je toch zin hebben in een sigaret, drink dan een bekertje water of duw voorzichtig op de naaldjes om de drukpunten te stimuleren”, sluit hij zijn uitleg af. De acupuncturist heeft veel vertrouwen in zijn methode. Zeker 97 procent van de mensen die hij behandelt, stopt uiteindelijk met roken.

Directeur Erik Vos van Wits Groep Friesland­Groningen liet zich vorig jaar oktober op aanraden van twee collega’s voor het eerst door Speek behandelen. Daarvoor had hij een aantal pogingen gedaan om met roken te stoppen, maar zonder resultaat. Zijn personeel sloeg de angst dan ook om het hart toen via het roddelcircuit duidelijk werd dat hij aan een nieuwe poging was begonnen. “Mijn humeur werd er meestal niet beter op”, vertelt hij lachend.

De gebruikelijke afkickverschijnselen bleven dit keer uit, en Vos liet zijn rookverslaving definitief achter zich. Het succes maakte hem enthousiast en bracht de directeur op het idee om alle rokende medewerkers een behandeling aan te bieden. Hij kaartte het plan in het tienkoppige directeursoverleg van Wits Groep aan, waar het goed werd ontvangen. De komende weken gaat Speek op tournee om ook in Den Haag, Utrecht en Rotterdam Wits­medewerkers van het roken af te helpen.

“Vijftig mensen hebben meegedaan. Heel goed, dat is zeker 90 procent van de rokers”, stelt Vos aan het einde van de middag tevreden vast. De rekening, 80 euro per persoon, betaalt Wits. Mocht er nog een vervolgbehandeling nodig zijn, dan trekt het schildersbedrijf opnieuw de portemonnee.

Reageer op dit artikel