nieuws

Winkels geven Rodamco opmerkelijke stabiliteit

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Rodamco Europe heeft voor de komende vier jaar 1,6 miljard euro aan investeringen in de pijplijn. Het geld wordt vooral gestoken in nieuwe winkelprojecten in Nederland, Spanje en Centraal Europa. Met een vastgoedportefeuille van 6,4 miljard euro gaat de in retail gespecialiseerde beleggingsmaatschappij er prat op eigenaar te zijn van de langste winkelpui van Europa.

“Helemaal onschendbaar is Rodamco Europe niet”, houdt bestuursvoorzitter M. Hulshoff ten aanzien van de vooruitzichten een slag om de arm. “Maar als ons bedrijf getroffen wordt, dan toch wel als laatste in de rij”.

Het optimisme van Hulshoff vertaalt zich in een ook dit jaar weer te verwachten winstgroei van 3 tot 5 procent. Over 2002 voerde de onderneming de winst met 3,6 procent op tot 286,9 miljoen euro. Blijft de verkoop van de Amerikaanse dochter RReef US buiten beschouwing dan nam het positieve resultaat zelfs toe met 9,3 procent.

Rodamco Europe heeft afgelopen jaren de focus nadrukkelijk gericht op het segment retail. Binnen twee jaar werd voor 500 miljoen euro aan kantoren van de hand gedaan, waarvan bijna de helft in Nederland. In dezelfde periode stak de maatschappij voor 850 miljoen euro in hoogwaardigde winkelcentra. Opvallende projecten in Nederland zijn Batavia Stad in Lelystad (een investering van 51 miljoen euro) en de renovatie van het stadshart van Almere, waarheen 225 miljoen euro zal vloeien. Voor het einde van het jaar zal Mediamarkt het als eerste op te leveren pand in Almere betrekken.

“We zijn verduveld blij met de keuze ons terug te trekken uit de kantorenmarkt”, verzucht Hulshoff. Rodamco Europe kiest voor zijn projecten winkelcentra die als vliegwiel de verkoop van massa­consumptiegoederen hebben, sterk gerelateerd aan voeding. Zware afhankelijkheid van duurzame goederen zoals auto’s, zou de positie van een bedrijf als Rodamco alleen maar kwetsbaar maken, zo doceert bestuursvoorzitter Hulshoff.

Het aandeel van de retail is bij Rodamco Europe gegroeid tot 80 procent. Kantoren en industriegebouwen maken respectievelijk 15 en 5 procent van de portefeuille uit. In sommige gevallen ontmoet het bedrijf van Hulshoff wettelijke obstakels bij het afstoten van gebouwen die niet tot de kernactiviteit behoren.

Scandinavië

Zo legt Zweden de selectieve interesse voor retail aan banden met de eis ook zorg te dragen voor andere functies. In het Scandinavische land is Rodamco daarom beheerder van zowel kantoren als een bibliotheek, politiebureau en gebedshuis.

Veertig procent van zijn 6,4 miljard euro heeft Rodamco Europe belegd in Nederland. Andere kernlanden zijn Frankrijk (met een aandeel van 17 procent), Spanje (17 procent) en Zweden (15 procent).

Bestuursvoorzitter Hulshoff knijpt zich de handen dicht slechts 4 procent van de financiële middelen te hebben geïnvesteerd in de momenteel economisch zwakke oosterbuur Duitsland.

Reageer op dit artikel