nieuws

VS bereidt schone kolencentrale voor

bouwbreed

den haag ­ De Amerikaanse overheid wil voor 0,91 miljard euro een proefmodel voor een milieusparende kolengestookte energiecentrale met een vermogen van 275 megawatt laten bouwen. Volgens het plan produceert deze FutureGen emissieloos elektriciteit en waterstof.

De expertise die met de proefcentrale wordt opgedaan moet de kolenstook bevorderen en het rendement van bestaande centrales verhogen tot minstens 60 procent. De overheid betaalt de helft van de investering; de industrie en de energiesector moeten een consortium vormen dat de andere helft bijpast. De bouw moet officieel in de komende vijf jaar plaatsvinden. Naar verwacht zal het evenwel niet eerder dan 2010 zijn voordat de centrale in aanbouw wordt genomen. Na de oplevering zetten de installaties steenkool om in een waterstofrijk gas dat in een turbine en/of een brandstofcel wordt verstookt.

Een deel van het gas wordt gebruikt voor een betere raffinage van olieproducten. Milieuschadelijke stoffen als zwaveldioxide en stikstofdioxide worden geschikt gemaakt voor handelsproducten als kunstmest en bodemverbeteraars. Kwikverbindingen worden verwijderd en kooldioxide voorlopig ondergronds opgeslagen. Volgens de initiatiefnemers vangt de installatie alle vrijkomende koodioxide af.

Reageer op dit artikel