nieuws

Verzekering risico’s bouw Noord­Zuidlijn probleem

bouwbreed

AMSTERDAM ­ De risico’s bij de aanleg van de Noord­Zuidlijn in Amsterdam blijken moeilijk verzekerbaar. De Amsterdamse wethouder Van der Horst is er nog steeds niet in geslaagd een betaalbare verzekering af te sluiten. Zonder verzekering dreigt vertraging bij de aanleg van de nieuwe metrolijn.

Van der Horst heeft afgelopen week in een vertrouwelijk overleg met raadsleden verklaard dat op de internationale verzekeringsmarkt torenhoge premies worden gevraagd. De hoge premies worden volgens hem veroorzaakt door de slechte economische situatie van dit moment. Ook achten verzekeraars het boren van een tunnel door de Amsterdamse binnenstad risicovol.

Nog maar driekwart van de bouwrisico’s is op de internationale verzekeringsmarkt afgedekt. Van der Horst is volgens zijn woordvoerder nog druk doende een en ander voor 1 april te regelen. Tegenover de raad heeft hij echter verklaard deze datum wellicht niet te zullen halen. Het Projectbureau Noord­Zuidlijn wil niet reageren op de verzekeringsperikelen.

Vertraagd

Onduidelijk is wat de gevolgen van de hoge premies zijn. Mogelijk worden bij het uitblijven van een goede verzekering bouwactiviteiten vertraagd. Zowel de onverwacht hoge kosten van verzekeringspremies als de kosten van mogelijke vertraging komen voor rekening van de gemeente Amsterdam. Vorig jaar waren er in de gemeenteraad al twijfels over de verzekerbaarheid van het miljardenproject. De PvdA vroeg toen om een harde garantie dat de aanleg van de metrolijn niet begint voordat de verzekering is geregeld. PvdA­raadslid A. Bijlsma heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels om opheldering gevraagd.

Reageer op dit artikel