nieuws

Verticale werkbak in bestelauto te vervoeren

bouwbreed

parijs ­ De Franse fabrikant Pinguely­Haulotte komt naar Intermat met een aantal nieuwe machines. Opvallende nieuwkomer is een verticale werkbak, die Toolbox 6 is genoemd.

Het machientje, nog volop in ontwikkeling, heeft een verticale mast en de werkbak, die binnen de wielbasis valt. In ingeschoven positie is de Toolbox, handig voor schilders, stukadoors en dergelijke, slechts 170 centimeter hoog en 78 centimeter breed. De werkhoogte is zes meter. De Toolbox weegt 650 kilogram en kan gemakkelijk op een trailer of zelfs in een bestelauto worden vervoerd.

De werkbak is voorzien van opbergruimte, waarin 300 kg aan spullen kunnen worden opgeborgen. De machine, aangedreven door batterijen, is heel gemakkelijk manoeuvreerbaar.

“Op de beurs zullen we ook twee nieuwe knikhoogwerkers laten zien”, zegt pr­manager I. Laplume, “Ze reiken 28 en 34 meter hoog en 17 en 21 meter ver. Het zijn in hun soort grote machines, die ook in ruw terrein goed uit de voeten kunnen. De machines zijn vierwiel gestuurd en door het vernieuwd hydraulisch systeem zijn de bewegingen zeer goed controleerbaar. De mast draait volledig om zijn as en de werkbak draait 180 graden. De beide hoogwerkers hebben een gas/vloeistofmotor van General Motors met een vermogen van 23 kilowatt. Aan boord is een 3,3 kilowatt generator.”

Pinguely­Haulotte brengt een nieuwe serie telescopische verreikers op de markt. Het bedrijf kan dat doen door het nieuwe Faresin­Haulotte, waarin Faresin een belang van 60 procent heeft en Pinguely­Haulotte 40 procent. Met een programma van zes modellen wil Haulotte een graantje meepikken van de wereldmarkt van verreikers, die inmiddels een waarde van 2 miljard euro omvat.

Brand new

Ook de Easy Crane staat op de beurs. Nu een paar maanden op de markt, maar niettemin door de fabrikant als ‘brand new’gepresenteerd. De zelfrijdende kraan kan bijvoorbeeld als opperkraan worden gebruikt en kan dan op afstand worden bediend uit bijvoorbeeld de bak van een hoogwerker. De fabrikant denkt hiermee een gat in de markt te hebben gevonden.

De Easy Crane, die volledig roterend is, kan worden uitgerust met palletvorken of met een hijshaak en is volledig roterend. Met vorken heet de machine FH13­15 en tilt anderhalve ton tot 13 meter hoogte, met een hijshaak wordt de machine GH12­30 genoemd en kan dan 3 ton hijsen tot 12 meter hoogte.

Reageer op dit artikel