nieuws

Veel nieuws vergroot onzekerheid

bouwbreed

Veel nieuws vergroot onzekerheid

Het is ook nooit goed. Deze week was er volop nieuws, maar de belegger raakte er alleen nog maar meer van in de war. In het begin van de week speelde de affaire Ahold nog even door. Ziet Carrefour nu wel of niet de kans schoon. Berichten als zou de grootgrutter niet aan alle eisen voor de extra financiering kunnen voldoen, deed het aandeel verder zakken. Ontkennen hielp niet, de beleggers geloven het gewoon niet langer.

De Midkap werd deze week versterkt met vastgoedfondsen. Deze hebben de afgelopen jaar een keurige performance getoond en wie goed vastgoed heeft, en dat hebben de meeste van die fondsen, zit ook de komende jaren gebeiteld met een keurig totaalrendement. Helaas gelooft de belegger dat ook al niet meer. Die is waarschijnlijk meer onder de indruk van negatieve verhalen over de kantorenmarkt waar leegstand begint op te treden en het aanbod hoog is. Alleen Wereldhave leek zich eind van deze week te herstellen van een vrij constant dalende lijn.

Ook Wim Duisenberg, als ECB­president altijd goed voor een koersschommeling als hij zijn mond opendoet, lukte het niet om positieve sentimenten op te wekken. De korte rente ging een kwartje omlaag. Dat was teleurstellend, want analisten hadden een halfje verwacht.

Daar blijkt maar weer eens uit dat analisten naïef zijn. Telkens weer vergeten zij dat de ECB er niet is om de economie te stimuleren, maar om de waarde van de euro en de inflatie in de gaten te houden. Dat de politieke druk onder de huidige economische malaise toeneemt om het rente­instrument te gebruiken de economie een impuls te geven, heeft op Duisenberg nog nooit indruk gemaakt.

De enige die wel invloed had eind deze week was George W. Bush zelf weer eens. Zijn oorlogszuchtige taal, waarmee hij het voortbestaan van de Verenigde Naties en de NATO op het spel zet, maakt beleggers niet vrolijk. Het land waar alles kan, zelfs het tekort in een jaar tijd fors laten oplopen, verliest duidelijk het vertrouwen van de financiële wereld. Koersdalingen waren wederom het gevolg, waardoor de AEX opnieuw records breekt, al zijn het diepterecords.

Bedrijvennieuws was er eveneens meer dan genoeg. Aalberts Industries kwam met jaarcijfers waaruit bleek dat het bedrijf zich zodanig heeft ontwikkeld dat het conjunctuurschokken prima kan opvangen. De beloning voor Jan Aalberts was echter marginaal, slechts enkele centen erbij van de beleggers.

Eind deze week kwamen twee grotere jongens met heel wat minder prettig nieuws. Ballast Nedam bevestigde de eerdere uitlatingen over de rode cijfers, netto een verlies van 143 miljoen euro. Hoewel het voor vele analisten nog meeviel, waren ze vooral negatief over de dotatie aan het pensioenfonds. Het kostte Ballast wederom enkele procenten.

Draka zit eveneens in de hoek waar de klappen vallen. Al langer is bekend dat het slecht gaat met orders vanuit de telecomsector. Draka zag de winst vorig jaar dan ook volledig verdampen. Een fors verlies was het gevolg. Kennelijk kwam daardoor ook Twentsche Kabel onder vuur te liggen. Na enkele dagen stijgen klapte de koers ook hier fors naar beneden. De rest van de bouw zat op een eenduidige koers, naar beneden. Komende week maar eens zien wat Heijmans, Volker Wessels en Boskalis er van maken. Wellicht dat die het vertrouwen van de beleggers in de bouw iets kunnen herstellen.

Reageer op dit artikel