nieuws

Tractor op rupsen is weer terug

bouwbreed

chantilly ­ De tractor op rupsen is in de tweede helft van de vorige eeuw een steeds schaarser verschijnsel geweest, maar de laatste tien jaar is een ommekeer opgetreden: de rupstractor kan weer in bouw en wegenbouw. Caterpillar verkoopt er jaarlijks vierduizend, waarvan zevenhonderd in Europa en het Midden­Oosten.

Tweederde van dat aantal is van het middelgrote type D6, en juist in die klasse heeft Caterpillar twee nieuwe typen gelanceerd: de D5N en de D6N. De machines, met motorvermogens van 86 kW en 108 kW, zijn uitgerust met elektronisch gecontroleerde motoren, elektronisch geregelde overbrenging en optionele differentiële sturing op de D6.

“Met name dat laatste maakt de machine heel geschikt voor het bewerken van bijvoorbeeld taluds”, zeggen Paul Legez en John Klaasse van de Nederlandse Caterpillar­importeur Geveke Zwaar Materieel. “De machine is daardoor ook in Nederland aantrekkelijk. De verkoop van dit type machines valt niet tegen.”

Wegaanleg

Geveke brengt voor de Nederlandse markt wel modificaties aan die te maken hebben met de grondsoorten en de schelmen van de aandrijfketting. De machine is bij uitstek geschikt voor ‘dozing’ en ‘grading’, egaliseren en nivelleren bij onder meer wegenaanleg, afvalverwerking, mijnbouw, in steengroeven en de landbouw.

Tijdens de machinepresentatie, die Caterpillar op de vakbeurs Intermat in mei in Parijs wil laten zien, kwamen de laatste modellen van de nieuwe C­serie rupsgraafmachines in de 15­ en 18­tons klassen, de 315C en de 318C, die passen in het gamma van machines van 7 tot 20 ton.

De machines delen de nieuw ontworpen onderdelen van de eerder gepresenteerde grotere modellen in de C­serie, zoals de dieselmotoren van Cat en het vernieuwde hydraulische systeem.

De geheel nieuwe 320C L Utility is de machine van 23,3 ton, die geheel is gebaseerd op de 320C, maar met een uitzwaai die kleiner is dan die van de veel kleinere 312. De Utility is een (bijna)binnendraaier, die dus is gebouwd voor werk in kleine ruimten. Daarbij wordt gedacht aan wegbermen en stedelijke omgevingen.

Hijsvermogen

De machine levert 138 pk, reikt tot 971 centimeter en graaft tot 655 centimeter diep. Het hijsvermogen ­ voor zover nodig ­ is zeven procent groter dan het voorgande type. Net als vrijwel alle andere nieuwe machines van Caterpillar zijn de onderhoudsintervallen aanzienlijk ruimer geworden.

Reageer op dit artikel