nieuws

Tekort bij Britse spoorwegen

bouwbreed Premium

londen ­ Network Rail, het Britse spoorinfrastructuurbedrijf, komt de komende vijf jaar zeker 15 miljard euro tekort op het onderhoudsbudget. Network Rail kan in deze periode ongeveer 22 miljard euro besteden, maar verwacht 37 miljard nodig te hebben. Het gaat daarbij uitsluitend om onderhoud, vernieuwing van bestaand spoor en kleine verbeteringen, niet om de investering in nieuwe spoorlijnen.

De kostenstijging heeft vooral te maken met de sterk opgevoerde veiligheidseisen na enkele grote treinongelukken. Bovendien blijken de door Network Rail ingeschakelde aannemers meer tijd en vaak meer geld nodig te hebben. Het spoorbedrijf besloot onlangs het onderhoud van een aantal spoorlijnen rond Londen in eigen hand te nemen en aannemer Jarvis buiten de deur te zetten. De Strategic Rail Authority, de toezichthouder voor de spoorwegen, vindt dat Network Rail zover mogelijk in de kosten moet snijden om binnen de begrotingen te blijven. Eerder dit jaar is al een aantal grote nieuwe spoorwerken op de lange baan geschoven.

Reageer op dit artikel