nieuws

‘Stoompomp’ verplaatst zonder beweging water

bouwbreed

royston ­ Bewegende delen ontbreken in de pomp van het Britse Pursuit Dynamics. Dus kunnen zand en vaste materialen de PDX van het bedrijf uit Royston in het graafschap Hertfordshire niet beschadigen. De pomp werkt door middel van stralen stoom en kan onder meer afvalwater verplaatsen.

Op het eerste gezicht ziet de pomp er niet anders uit dan een stuk buis. In die buis zijn spuitmonden voor de stoom gemonteerd. De stoom raakt bijvoorbeeld een mengsel van water en zand onder een bepaalde hoek en brengt het zo in beweging. Vrijwel onmiddellijk nadat het de vloeistof raakt condenseert de stoom waardoor het volume van de stoom zo’n 1600 keer vermindert. De drukvermindering brengt het mengsel in beweging.

Deze reductie doet zich echter in alle richtingen voor zodat de ene beweging de andere opheft. De constructie van de spuitmond en de hoek waaronder de stoom binnentreedt, zorgen ervoor dat de PDX een vloeistof wel in beweging brengt. Veel meer dan dat de condenserende stoom een supersonische schokgolf opwekt en als een eenrichtingsventiel werkt, wil Pursuit Dynamics niet kwijt. Die golf laat zachtere materialen in een mengsel exploderen.

Pursuit Dynamics nam de rechten van de PDX over van de oorspronkelijke ontwikkelaars en verfijnde het systeem waarop inmiddels 19 patenten rusten. Fabrikanten kunnen er een licentie op nemen. De uiteindelijke pomp is vrij eenvoudig te produceren. Door het ontbreken van bewegende delen kan de pomp bijvoorbeeld 30 procent zand per liter water verplaatsen. Conventionele zandpompen verplaatsen 4 tot 6 procent zand per liter.

Reageer op dit artikel