nieuws

Stijgende werkloosheid zet Duitsland op scherp

bouwbreed

neurenberg/frankfurt ­ Regering en vakbonden in Duitsland koersen af op een frontale confrontatie. Tegen het decor van de tot dramatische hoogte gestegen werkloosheid, bereidt het kabinet van kanselier Schröder forse kortingen op de werkloosheidsuitkeringen voor. Het broze overleg tussen de sociale partners is al uiteengespat.

“De woede op de Duitse bouwplaatsen is reusachtig. Iedere derde bouwvakker in dit land is werkloos. In de nieuwe deelstaten heeft zelfs de helft van de bouwvakkers geen werk”, foetert voorzitter K. Wiesehügel van vakbond IG Bau. “Het is al vijf over twaalf maar de neergang van de woningbouw gaat nog steeds ongeremd door. We hadden al het laagste orderbestand sinds de Duitse hereniging, maar daar komt dit jaar nog eens een daling van 5 procent bovenop”, stelt Wiesehügel. “Het is tijd voor overheidsinvesteringen. Het aandeel van overheidsbestedingen ligt in Duitsland 1,6 procent onder het niveau van de Europese Unie. Dat betekent dat in alle landen de overheden eenderde meer in de bouw investeren. Elders wordt veel meer gedaan voor wegen, scholen en infrastructuur.”

Het Bondsinstituut voor Arbeid in Neurenberg signaleerde gisteren met pijnlijke precisie dat het aantal werklozen in februari is opgelopen tot 4.706.200. In een jaar tijd groeide het leger dat niets omhanden heeft met 410.100 personen. Als een mokerslag lekte bovendien uit dat kanselier Schröder voorbereidingen treft om het grootste deel van de langdurig werklozen vanaf 1 januari 2004 slechts hulp te bieden op bijstandsniveau. Degenen die nog een goede kans hebben om via de markt aan een baan te komen, ontvangen als de plannen worden uitgevoerd een uitkering die tien procent boven het bijstandsniveau uitkomt.

Alsof de onrust nog niet groot genoeg is, zijn maatregelen in aantocht om het ontslagrecht te versoepelen. Werkgevers juichen de ingreep toe, maar de vakbonden staan op hun achterste benen. Superminister W. Clement ­ verantwoordelijk voor zowel Sociale als Economische zaken ­ probeert breuken te voorkomen. Ook binnen zijn eigen regeringspartij SPD steekt verzet de kop op. “De versoepeling van het ontslagrecht wordt overschat in zijn betekenis voor de arbeidsmarkt”, stelt Clement. “Ik ben niet van plan en zal ook nooit voorstellen om de ontslagbescherming uit te hollen of terzijde te schuiven.”

Reageer op dit artikel