nieuws

Slechts eenmalige uitkering voor kleinmetaal

bouwbreed Premium

rijswijk ­ De circa 380.000 werknemers in de metaal en techniek moeten dit jaar genoegen nemen met een eenmalige extra uitkering in plaats van een structurele loonsverhoging. Op die manier proberen de vakbonden en werkgevers in de metaal­ en technische bedrijfstakken de pensioenproblemen in de sector op te vangen.

Dat zijn de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en de werkgeversorganisatie metaal en techniek FWM dinsdagavond in een nieuwe cao overeengekomen. Werknemers krijgen dit jaar in september eenmalig 1,75 procent van een jaarsalaris (minimaal 375 euro) uitgekeerd. Een structurele loonsverhoging van 2,5 procent is doorgeschoven naar 1 februari 2004. Een jaar later komt daar nog eens 2,2 procent bovenop.

“Het voordeel van een eenmalige uitkering is dat die niet meetelt in de opbouw van de pensioenen”, aldus werkgeversonderhandelaar H. van Luunen van FWM. Door de structurele loonsverhoging door te schuiven naar 2004, kan een premieverhoging voor werkgevers en werknemers worden voorkomen of beperkt.

Achteruit

Op het eerste gezicht lijkt het dat de werknemers er dit jaar op achteruitgaan met een eenmalige uitkering, erkent vakbondsbestuurder B. van Iren van FNV Bondgenoten. De gemiddelde loonsverhoging ligt dit jaar namelijk op 2,4 procent. De hogere pensioenpremies bij een structurele loonsverhoging zouden echter geleid hebben tot netto minder loon.

Reorganisaties

Van Iren wijst erop dat het niet goed gaat in de metaal­ en technische bedrijfstakken. “Ik ben nu bezig met zes reorganisaties en niets wijst erop dat de economie snel zal aantrekken. Daarom zijn we ook akkoord gegaan met een arbeidsovereenkomst die langer duurt dan een jaar”, aldus de bestuurder. De nieuwe cao kent een looptijd van 25 maanden en geldt tot 1 mei 2005.

Reageer op dit artikel