nieuws

Schultz: Onderzoek vliegveld in zee voorlopig in de ijskast

bouwbreed Premium

NAGOYA ­ Het onderzoek naar een vliegveld in zee moet op de lange baan worden geschoven. Door de klappen die de luchtvaart momenteel krijgt duurt het immers veel langer voor Schiphol uit zijn voegen barst. De nakende oorlog in Irak zorgt voor zoveel stagnatie dat de huidige scenario’s de prullenbak in kunnen.

“Ik denk dat de groei op de lange termijn niet zo groot zal zijn als verwacht,” zegt staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer). Gisteren bezocht de bewindsvrouw, die in Japan is voor het Wereld Water Forum, de kustplaats Nagoya, waar een nieuw vliegveld in zee komt, dat 10 miljard euro kost en in vijf jaar tijd klaar moet zijn.

Schultz vraagt zich af of de Japanners de investering wel terug zullen verdienen. Het gevaar bestaat dat al die Japanse luchthavens elkaar wegconcurreren, zo redeneerde Schultz. Bovendien gaan de Japanners volgens haar ten onrechte uit van een forse groei van de luchtvaart, terwijl 11 september en de op handen zijnde oorlog in Irak die groei goeddeels om zeep helpen. Ook Nederlandse plannenmakers moeten zich daarom maar eens achter hun oren krabben, vindt de staatssecretaris. “We dachten dat Schiphol, na de aanleg van een zesde en eventueel zevende baan, in 2020 aan de top van de capaciteit zou zitten. Dat zal nu veel langzamer gaan.” (anp)

Reageer op dit artikel