nieuws

Roep om snelle uitvoering Vijfde nota

bouwbreed Premium

utrecht ­ De FGH Bank vreest dat buitenlandse bedrijven ons land de rug toe zullen keren als er niet snel duidelijk beleid gevoerd gaat worden.

“Dat betekent onder andere snel aan de gang met de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening”, zegt directeur P. Keur in een toelichting op het jaarlijkse FGH Vastgoedbericht, dat dit jaar de titel ‘De realiteit regeert’ kreeg. “Nederland is de afgelopen jaren goed op de kaart gezet. Nu moet je zorgen dat je op de kaart blijft staan. En dat baart zorgen. Als we blijven prikkelen met discussies over afschrijving van Vastgoed en de bouwenquête blijft te lang boven de markt hangen, dan zal het moeilijk zijn om vastgoedbeleggers te interesseren. Sterker nog, buitenlandse bedrijven die behoorlijk footlose zijn, zullen vertrekken”, schetst Keur de situatie.

Het algehele economische klimaat werkt momenteel evenmin mee om de vastgoedmarkt uit de dip te helpen. “De spanningen rond Irak maken dat het bedrijfsleven afwacht. Zeker investeringen in de huisvesting laten dan op zich wachten.”

Toch betekent dit niet dat het slecht gaat in de vastgoedwereld. “De afgelopen jaren is in deze branche zwaar geïnvesteerd in kennis. Dat heeft ertoe geleid dat er veel eerder signalen zijn afgegeven over mogelijke stagnaties in de markt. Daardoor is eerder op de rem getrapt. Dit betekent niet dat er niets meer is gebeurd, integendeel. Door de doorlooptijd van projecten is er nog behoorlijk wat nieuwbouw bijgekomen. En bij geïntegreerde gebiedsontwikkelingsprojecten moet je vaak door, of je wilt of niet.”

Consumenten­euro

Toch blijft het zaak de vinger stevig aan de pols te houden. “Er is de afgelopen jaren heel veel geld verdiend in vastgoed. Daarom heeft men nu vlees op de botten. Er is bovendien nog sprake van groei, anders dan begin jaren tachtig. Tegelijkertijd neemt de werkloosheid fors toe en is het aanbod kantoren heel groot”, zegt Keur. Vooral in het noordelijk deel van de Randstad is het aanbod groot, zo’n 10 procent van de voorraad. Het heeft ervoor gezorgd dat de prijsverschillen tussen de vier grote steden kleiner worden.

De winkelmarkt bleef het meest stabiele segment in de commercieel vastgoedmarkt. Toch steeg ook hier het aanbod snel tot het niveau van ruim 730.00o vierkante meter. Met 3 procent van de voorraad is dat echter nog niet verontrustend hoog. “Wat je wel ziet, is een slag om de consumenten­euro. Dat geeft altijd druk op de marges. Bijkomend effect is dat je ziet dat de eerste generatie PDV­locaties, de oude meubelboulevards bijvoorbeeld, het moeilijker krijgen.”

Een wens heeft FGH Bank ook nog. “Meer vaart achter de stedelijke vernieuwing zou geen kwaad kunnen. De discussies over functieverandering moeten zeker doorgaan. Sloop is goed voor de stedelijke kwaliteit”, meent Keur. Alles bij elkaar vindt FGH Bank dat de vastgoedbranche goed moet blijven opletten gezien de onzekerheden. Maar een troostend woord heeft Keur ook. “Goed vastgoed doet het altijd wel. Er is alleen wat moeilijker aan te komen.”

Reageer op dit artikel