nieuws

Productie vlamvertrager mag weer

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris Van Geel (milieu) staat productie, handel en gebruik van vlamvertrager FR­720 weer toe. Voorwaarde is wel dat de producent aantoont dat geen milieuschade optreedt. Zonder die gegevens krijgt het bedrijf geen vergunning voor het maken van de stof.

De vlamvertrager, onder meer gebruikt in wasemkappen en afvalwaterbuizen, mag sinds maart 2002 niet meer worden gemaakt. Toenmalig minister Pronk vaardigde een tijdelijk verbod uit, nadat Broomchemie in Terneuzen de stof wilde produceren zonder te beschikken over informatie over de risico’s. Om er in te handelen hoeven bedrijven niet aan te tonen of de stof schadelijk is, omdat de stof op Europees niveau wel is toegestaan.

De Raad van State heeft nu aangegeven dat Broomchemie wel had mogen produceren als duidelijk zou zijn wat de milieugevolgen van FR­720 zijn. Een verlenging van het verbod is volgens Van Geel daarmee overbodig geworden. “Een Pyrrhus­overwinning” stelt M. Aerssens, medewerker Europese regelgeving van Broomchemie. “Het afgelopen jaar zijn 30 van de 150 mensen ontslagen door het productieverbod. Bovendien zijn alle machines omgebouwd. Het is maar de vraag of we hier nog geld in gaan steken”, aldus Aerssens.

Reageer op dit artikel