nieuws

Peddelaars bepleiten fietsen op paddenpad

bouwbreed

tegelen ­ Peddelende pedaleurs over het paddenpad. Gazelles naast edelherten op het ecoduct. Zwijntjesjagers op de hielen gezeten door Schotse Hooglanders. Als het aan de Fietsersbond ligt wordt dat straks werkelijkheid. De partij van peddelaars pleit ervoor om fietspaden die door de aanleg van auto­ en spoorwegen zijn verdwenen, te compenseren door wildpassages te combineren met rijwielpaden.

Om te voorkomen dat het beestenspul elkaar in de wielen rijdt, moeten de doorgangsroutes hier en daar een beetje worden aangepast, meent Arien de Jong, woordvoerder van de bond. En waar ecoducten ontbreken, moeten tunnels, viaducten en peddelbruggen worden aangelegd, adviseerde de Fietsersbond donderdag aan enigszins verwonderd toeluisterende gedeputeerden van de provincie Limburg. “Zo heb ik het nog nooit bekeken”, zei verkeersgedeputeerde M. Vestjens (VVD) na afloop van een bijeenkomst waarmee de vélocipèdisten een landelijke campagne inluidden voor de aanleg van betere infrastructuur voor fietsers.

Eye­opener

En, zo beloofde de politicus plechtig, hij zal al zijn creativiteit aanwenden om de peddelende medemens tegemoet te komen. “Onze actie is voor hem een echte eye­opener”, constateert De Jong optimistisch.

De pedaleurs hebben grote moeite met de aanleg van autowegen, het uit de vaart nemen van veerponten en het afsluiten van kleine spoorwegovergangen. Fietsers moeten daardoor soms kilometers omrijden. Om aan de jacht te ontkomen, hangt menig hijgend hert zijn pedalen voortijdig aan de wilgen.

Riksja

Een proces, meent de Fietsersbond, dat doortrapt als een ongeremde riksja. De wielrenners laten het er niet bij zitten. Ze zijn vastbesloten om de denderende driewieler in te halen en hem een staak tussen de spaken te steken. Het projectiel wordt in eerste instantie gelanceerd vanuit Limburg. De bond wil dat de provincie, met kopzeer nahijgend van carnaval, bij de aanleg van de A73­Zuid tussen Venlo en Maasbracht compenserende maatregelen neemt voor fietsers, wandelaars en ruiters. Want door de aanleg van de vermaledijde snelweg dreigt de helft van de paddelpaden in de omgeving te verdwijnen. “Dit soort problemen spelen door heel Nederland”, waarschuwt woordvoerder De Jong. “Deze actie is dan ook nog maar het begin. De aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn een goed startpunt voor verdere acties. Juist door de aanleg van provinciale wegen verdwijnen veel fietspaden. Daarom wijzen we de provinciebesturen nu op hun verantwoordelijkheid.”

Reageer op dit artikel