nieuws

Opnieuw aanhouding politicus Curaçao wegens bouwfraude

bouwbreed

willemstad ­ De politie heeft opnieuw een politicus op Curaçao aangehouden in verband met de bouwfraudezaak rond De Antillen NV, dochteronderneming van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS).

Woensdag werd ex­gedeputeerde D. Dick gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Ook directeur K.M. van ingenieursbureau Progressive Design is opgepakt.

De aanhouding van Dick, lid van regeringspartij PAR, houdt verband met de fraudezaak rond het luchthavenbedrijf Curinta. Dick was tot eind vorig jaar eilandsgedeputeerde van Financiën. Hij was genoodzaakt af te treden nadat het Openbaar Ministerie (OM) hem officieel aanmerkte als verdachte in het onderzoek naar fraude bij overheids­nv’s. Ook R. Chong, PNP­gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme en H. Abraham, namens de PNP gedeputeerde van Openbare Werken, raakten om diezelfde reden hun baan kwijt. Abraham was kort voor zijn aftreden al gearresteerd, werd eind december vrijgelaten maar verdween enkele weken later opnieuw in de cel omdat hij tegen de afspraken in met getuigen had gesproken.

Steekpenningen

De arrestatie van Dick komt niet als een verrassing. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem er evenals Abraham van steekpenningen te hebben ontvangen van bouwbedrijf De Antillen. In ruil daarvoor zou het bedrijf het lucratieve project Voorrijwegen Curinta hebben mogen uitvoeren. Directeur H. de V. van het Nederlandse moederbedrijf van De Antillen, KWS, werd in verband met deze zaak begin december aangehouden en kwam pas enkele weken later op vrije voeten.

K.M. is directeur van Progressive Design, het bedrijf dat door de toenmalige Raad van Commissarissen van het overheidsbedrijf Curinta de directievoering over het project toebedeeld kreeg. Het bedrijf ontving hiervoor tien procent van de totale aanneemsom, aanmerkelijk meer dan de gebruikelijke vier procent gebruikelijk.

Saillant detail: Dick was destijds degene die de mogelijke misstanden rond het project ­ ontstaan ten tijde van zijn voorganger ­ bij het OM onder de aandacht bracht. Hij zorgde er ook voor dat Progressive Design op een zijspoor werd gezet. Dick heeft altijd ontkend steekpenningen te hebben aangenomen.

Het OM in Willemstad verwacht op termijn nog meer mensen te aan te houden. Onder wie nog een reeks andere prominente eilandbewoners.

Reageer op dit artikel