nieuws

Onverzekerde onderaannemers nemen grote risico’s voor lief

bouwbreed

amsterdam ­ Hoofduitvoerders moeten uitkijken voor onverzekerde onderaannemers. Vooral voor kleine gespecialiseerde bedrijven is het vrijwel onmogelijk hun risico’s te verzekeren. Dat zegt M. Tromp van Meeùs Baneke. De premies zijn volgens de makelaar in verzekeringen te laag om de kosten te dekken.

Het zijn vooral de dakbedekkers die met branders het dak op gaan, steigerbouwers en asbestbedrijven die onverzekerbaar zijn geworden. “Als er iets misgaat, lopen de schadeclaims bij zulke bedrijven snel op. De premie dekt daardoor nooit de kosten die de verzekeraar in een periode van twintig of dertig jaar bij schadeclaims zou moeten maken”, legt Tromp uit. Als gevolg van de moeilijke verzekeringsmarkt zijn de premies volgens de verzekeringsadviseur de laatste jaren met tientallen tot honderden procenten gestegen.

Bedrijven die asbest verwijderen, hebben vooral last van de schadeclaims die door slachtoffers worden ingediend. Verzekeraars hebben volgens Tromp al miljarden gereserveerd in de schadevergoedingen die nog moeten komen. “Je kunt dan moeilijk nog meer verzekeringen verkopen die met asbest te maken hebben.”

Omdat verzekeraars de schades niet meer willen dekken, gaan aannemers inmiddels zonder verzekering aan de slag. De hoge risico’s nemen zij voor lief. Tromp adviseert grote aannemers om de eigen polis goed na te kijken. “Wanneer er bij een onderaannemer iets misgaat, is de hoofdaannemer verantwoordelijk”, stelt hij. Het zou ook raadzaam zijn goed te controleren of onderaannemers verzekerd zijn.

Pakket

De Confederatie Gespecialiseerde Aannemers (Conga) praat op het moment met drie verzekeraars over de samenstelling van een pakket voor specialistische bouwbedrijven. De organisatie, waarin zeven branches vertegenwoordigd zijn, onderhandelt op het moment met drie verzekeraars, vertelt woordvoerder R. van Bergen van Het Hellend Dak, de club van dakdekkers.

Het samenwerkingsverband wil zo voorkomen dat premies tot onbetaalbare hoogte stijgen. Daarnaast krijgen specialistische aannemers de beschikking over een degelijk verzekering voor een, als het aan Conga ligt, degelijke prijs. “Dat pakket willen wij dan op vrijwillige basis aan onze leden aanbieden”, vertelt Van Bergen. Hij verwacht dat over enkele maanden met een verzekeraar afspraken kunnen worden gemaakt.

De Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (Vebidak) werkt net als Conga aan een gezamenlijke verzekering. Directeur C. Woortman van de belangenvereniging laat weten dat met verschillende verzekeraars wordt onderhandeld. Net als Conga wil hij in de loop van dit jaar de gesprekken afronden. De 180 leden van Vebidak kunnen dan op vrijwillige basis aan de verzekering deelnemen.

Het afsluiten van een verzekering is volgens Woortman dit jaar wel iets moeilijker, maar niet onmogelijk. Met name de voorwaarden zijn volgens de bestuurder aangescherpt en de premies zijn opgeschroefd.

Reageer op dit artikel