nieuws

Ontwikkelaars vrezen problemen Maaswerken

bouwbreed Premium

den haag ­ Het tracébesluit Zandmaas/Maasroute en het Provinciaal Omgevingsplan Limburg leveren problemen op voor verschillende ontgrondings­ en bouwprojecten in Limburg en Gelderland. Maar de plannen scheppen ook diverse nieuwe bouwmogelijkheden.

Dat bleek onlangs bij de Raad van State in Den Haag, waar in vier dagen de bezwaren zijn behandeld tegen de onderdelen van het project De Maaswerken. De verbetering van de Maas als vaarweg en de verbetering van de hoogwaterbescherming langs de Maas blijkt moeilijk te combineren. Door de geplande verhoging van het waterpeil in de Maas zal de doorvaarthoogte onder bruggen afnemen. De bedrijven Heeswijkse Kampen en Smals vrezen daardoor hun zandwinlocaties op de westelijke oever van de Maas en in de Kraaijenbergse Plassen niet langer te kunnen bereiken met winwerktuigen. Ook de ontwikkeling van de Maasboulevard zal gevolgen ondervinden van de nieuwe plannen voor de Maas. En verschillende woningbouwplannen komen op de tocht te staan door mogelijke stijging van het grondwater langs de Maas. Uitvoering van het tracébesluit brengt daarentegen nieuwe bouwwerkzaamheden met zich mee. Het gaat daarbij om verdieping van rivieren, aanleg van kaden en verhoging van bruggen. Of dit ook werkelijk doorgang zal vinden zoals gepland, is afhankelijk van het oordeel van de Raad van State. Uitspraak volgt over enkele maanden.

Reageer op dit artikel