nieuws

Omzet Duitse bouw keldert

bouwbreed

berlijn/wiesbaden ­ De omzet van de Duitse bouwbedrijven met twintig of meer medewerkers is in januari onder de vier miljard euro gezakt.

Ten opzichte van dezelfde maand in 2002 daalde de productie met 16,5 procent tot 3.962 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden.

De dramatische ontwikkeling van de Duitse bouwconjunctuur is voor brancheorganisatie Deutsche Baugewerbe aanleiding nogmaals te proberen een blokkade op te werpen tegen het vergaand schrappen van de riante vergoedingen voor eigen woningbouw. Op 9 april buigt de vaste bemiddelingscommissie zich over het thema.

Deutsche Baugewerbe wijst op de 48.000 banendie in het westen en 28.000 arbeidsplaatsen die in de nieuwe deelstaten in januari zijn verdwenen. Ten opzichte van december incasseerde de werkgelegenheid een terugslag van 7,7 procent. Vergeleken met januari 2002 raakte 8,8 procent zijn baan kwijt. Het leger Duitse bouwvakkers schrompelde daardoor ineen tot nog 788.058 personen.

Het volume aan nieuwe opdrachten daalde in januari met 9,9 procent. De zwaarste klap viel in het westen, waar de orders slonken met 11,7 procent. Op een laag niveau kromp de afzet in het oosten met nogmaals 2,6 procent.

“Het zien van de getallen heeft een verwoestende uitwerking”, stelt Robl. “De nieuwe conjuctuurcijfers zijn voor het bouwbedrijfsleven reden om indringend te gaan praten met de ministers Clement en Stolpe. We moeten dringend komen tot een stabilisering van de bouwproductie.”

Reageer op dit artikel