nieuws

Nieuwe microgravers simpel te bedienen

bouwbreed Premium

waardenburg ­ JCB stelt tijdens de Intermat in Parijs (13 tot 17 mei) drie nieuwe machines voor. Het gaat om de dumptruck 722, de midigraver 8080 en de verreiker 533­105. Het bedrijf laat Europa tijdens de Parijse machinevakbeurs tevens kennis maken met de Micro en Micro Plus­gravers

De dumper vult de modellen 714 en 718 aan. Ook de 722 kan door de lage gronddruk het hele jaar door worden gebruikt. De nieuwe dumper heeft een gepatenteerde voorvering met een niveauregeling die oneffenheden volgens de fabrikant afdoende dempt. De 722 heeft een zescilinder Cummins van 166 kilowatt en een uitermate soepel werkende versnellingsbak die ZF onder de noemer ‘smoothshift’ op de markt brengt. De transmissie brengt het motorvermogen via een koppelomvormer met langssperren en een differentieelsper over op de assen die eveneens door ZF zijn geleverd. De kiephoek bedraagt 74 graden voor een capaciteit van 20 ton.

De midigraver complementeert het segment van 7 tot 8 ton. De machine is onder meer bedoeld voor de verhuurbedrijven. De 8080 heeft een swingbare giek waardoor de graver minder werkruimte vergt. JCB monteert standaard een klimaatinstallatie en een carkit voor de telefoon in de cabine. In de machine draait een Isuzu­motor van 32 kilowatt. Toshiba leverde een hydraulische lastbewaker.

De graver staat op verwisselbare rupsen uit rubber of staal. Via de boordcomputer kan de machinist de 8080 standaard, licht en zwaar graafwerk laten doen. Een automatische regeling vermindert het toerental of schakelt de motor uit wanneer de machine niet aan het werk is.

Woningbouw

De verreiker is vooral bedoeld voor de woningbouw. De machine heeft steunpoten voor extra stabiliteit waardoor de 533­105 op een voorwaartse reikwijdte van 6,84 meter, 1 ton kan tillen. De verreiker heeft een Perkins­motor van 59,7 kilowatt, vier versnellingen en servo­remmen. De machinist kan de machine op vier of twee wielen sturen en in de hondengang laten rijden. De machine beschikt verder over en lastmoment indicator.

Micrograver

De microgravers moeten vooral bij de verhuurbedrijven en de hoveniers terecht komen. De machines van deze fabrikant kunnen door een standaard deuropening rijden. De Micro en Micro Plus zijn ontworpen voor het gebruik van de hydraulische hamers HM60 en HM100. Het gebruik vergt weinig specifieke kennis omdat elke functie met een aparte hendel wordt bediend. De machines draaien op een Perkins­motor van 12,7 kilowatt. De Micro weegt 1063 kilo en graaft 1882 millimeter diep; de Micro Plus weegt 1237 kilo en graaft 2155 millimeter diep.

Reageer op dit artikel