nieuws

Nieuwbouw matig in trek bij kopers

bouwbreed

voorburg ­ Veel huizenkopers hebben voor een nieuw huis minder geld over dan voor een woning uit de bestaande voorraad. Dat constateert tot haar schrik de Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars & bouwaannemers (NVB).

Een uitzondering vormt slechts het koopgedrag in het Noorden van het land. In het rapport Huizenkopers in Profiel waarschuwt de NVB de prijsstelling op Vinex­locaties in heroverweging te nemen. “Het lijkt onder de huidige omstandigheden raadzaam op de Vinex­locaties genuanceerd te bouwen in prijsklassen die in hoofdzaak variëren tussen de 160.000 en 260.000 euro.”

De NVB vraagt zich af waarom de inspanningen om betere huizen te maken zich niet vertalen in een soepele afzet. De energievriendelijkheid en kwaliteit lijken weinig gewicht in de schaal te leggen. “Kennelijk spelen meerdere aspecten een rol bij de waardering, zoals sfeer en uitstraling. Op deze laatste punten lijkt de bestaande bouw in de perceptie van veel klanten dermate sterke troeven in handen te hebben, dat zij het hoge energieverbruik van de oude huizen maar voor lief nemen. Het nieuwe huis heeft haar positie ten opzichte van de bestaande bouw niet kunnen uitbouwen.”

Gesprekken

Voor de totstandkoming van Huizenkopers in Profiel werden gesprekken gevoerd met 3000 huishoudens met een modaal of hoger jaarinkomen. De onderzoekers stellen vast dat vanaf 1995 vrijwel overal in Nederland een onmiskenbaar dalende trend in de verhuisbehoefte zichtbaar is. Vooral de groep met concrete verhuisplannen daalde afgelopen jaar sterk. “Terwijl de totale groep potentiële huizenkopers kleiner werd, is de bereidheid (onder de kopers) veel geld uit te geven niet afgenomen. Als het gaat om de financiële honorering hoeft er in principe nog steeds weinig reden tot zorg te zijn.” De NVB maakt zich zorgen over de positie van de appartementen. Terwijl in Nederland slechts behoefte is aan 14 procent appartementen, schommelen de landelijke bouwprogramma’s al jarenlang rond de 30 procent. “Dat dit verschil niet tot ongelukken heeft geleid, kwam vooral door de enorme schare koopkandidaten.

Met het kleiner worden van het aantal zal succes in dit marktsegment steeds lastiger bevochten worden.” Huizenkopers in Profiel steekt bouwers en projectontwikkelaars een hart onder de riem met de overtuiging dat de aarzelende woningmarkt niet veroorzaakt wordt door geldgebrek.

Als bron van alle problemen geldt het ontbreken van een positief sentiment. “Als het sentiment wereldwijd opklaart, zal de huizenmarkt weer snel opveren. Een goede bijkomstigheid is de zeer gunstige renteontwikkeling. De hypotheekrente is lager dan ooit en de vooruitzichten op de korte termijn zijn niet ongunstig.”

Reageer op dit artikel