nieuws

Nieuwbouw Enschede naar Engels voorbeeld

bouwbreed Premium

enschede ­ Het bureau Inbo stedenbouwkundigen heeft haar bouwprogramma in het stadsvernieuwingsproject Horstlanden­Veldkamp geïnspireerd op de architectuur van de beroemde Crescent­woningen in het Engelse Bath.

Daar omzomen aaneengeschakelde woningblokken in een halve cirkel een enorm groot park. In Enschede wil Inbo hetzelfde effect creëren.

De Crescent­woningen maken deel uit van een nieuwe woonbuurt ‘In de groene bogen’ met circa 250 woningen. Uitgangspunt van het project is het creëren van een groot driehoekig park dat ontsloten wordt door nieuwbouw van woningen in vloeiende vormen. Inbo heeft twee nieuwe wegen in het plan ontwikkeld. Deze wegen leggen een ruimtelijke verbinding met het bestaande Volkspark en ontsluiten twee uitvalswegen naar andere stadsdelen in Enschede. Een weg langs het spoortracé van Enschede naar Ahaus wordt bestemd als langzaamverkeersroute.

De woningtypen variëren van huurappartementen tot split­level stadswoningen, vrijstaand en geschakeld. De nieuwbouw en het park verrijzen op een voormalig bedrijventerrein. Er zal eerst een groot fabriekscomplex moeten worden gesloopt voordat Nijhuis Bouw met de bouw kan beginnen. Het streven is om na de bouwvak in 2003 te beginnen met de eerste woningen. De buurt maakt deel uit van de herstructurering van de vooroorlogse wijk Horstlanden­Veldkamp waar circa 400 woningen worden gesloopt of gerenoveerd.

Reageer op dit artikel