nieuws

Nieuw gezicht voor Harderwijk

bouwbreed

apeldoorn ­ Over een aantal jaren staat Harderwijk weer met de voeten aan het water. Aan de vooravond van het meest omvangrijke en gecompliceerde project dat de stad ooit kende, presenteerde de gemeente samen met architect Jos van Eldonk gisteren het masterplan Waterfront.

Door onder meer de aanleg van een nieuwe binnenhaven en de bouw van 1600 woningen aan en op eilanden in het water moet de 5 kilometer lange kuststrook een compleet ander aanzien krijgen.

Harderwijk wil met het Waterfront de relatie tussen het water en de stad versterken en de economie een nieuwe impuls geven. Bestaande parkeerplaatsen op de Boulevard bij het Dolfinarium zullen wijken voor de nieuwe binnenhaven. Een openbaar strandeiland en een parkeergelegenheid voor 4100 auto’s op de plek van de huidige jachthaven moeten meer toeristen naar het gebied lokken. De jachthaven en grote, watergebonden bedrijven krijgen een andere plek en het terrein van een voormalige asbestfabriek wordt gesaneerd. Op verschillende kleine eilandjes komen in totaal 1600 luxe woningen op korte afstand van het stadscentrum.

Compensatie

Voor de realisatie van het plan gaat Harderwijk 15 hectare nieuw land winnen. Ter compensatie daarvoor wordt het weidegebied ten noordoosten van de stad ingericht als wetland.

Aanleiding voor het plan zijn de jarenlange parkeer­ en verkeersoverlast rond het Dolfinarium en de wens om de monumentale binnenstad door de herontwikkeling van de Boulevard weer aan het water te leggen. In 1995 werden de eerste plannen bedacht, waarna in 2000 de gemeenteraad het Strategisch Plan Waterfront Harderwijk vaststelde. Soeters Van Eldonk Ponec Architecten kreeg de opdracht het masterplan te ontwikkelen.

Met de uitvoering van het plan in de komende tien tot vijftien jaar is ruim 250 miljoen euro gemoeid. De gemeente Harderwijk heeft aan planontwikkeling tot nu toe 4,7 miljoen euro besteed. Ook de provincie Gelderland heeft in het kader van het Gelderse Stedelijk Ontwikkelingsbeleid al 11,4 miljoen euro uitgetrokken voor het Waterfront.

Reageer op dit artikel