nieuws

Na jarenlang getraineer kan nieuwbouw gemaal Schaphalsterzijl van start

bouwbreed Premium

winsum ­ De nieuwbouw van een gemaal met schutsluis bij Schaphalsterzijl kan, na een jarenlange vertraging, zeer binnenkort beginnen. De nieuwbouw werd voortdurend vertraagd door toedoen van de Stichting Behoud Schaphalsterzijl, die de kwestie met succes tot de Kroon toe uitvocht. Om de nieuwbouw niet nog langer op te houden hebben gemeente en waterschap besloten op advies van de Raad van State besloten tot ondergrondse bouw van het gemaal.

Volgens het waterschap Noorderzijlvest zijn alle hobbels nu wel genomen en kan de nieuwbouw in Schaphalsterzijl snel beginnen.

De Raad van State oordeelde in augustus vorig jaar dat het eerdere raadsbesluit, op grond waarvan een bouwvergunning was verleend, niet op de juiste manier tot stand was gekomen. De gerenoveerde monumentale sluizen, die de omwonenden graag willen behouden, waren in de bouwplannen te veel aan het zicht onttrokken. Gevolg was dat de kwestie helemaal opnieuw in de gemeenteraad moest worden behandeld. Met een nipte meerderheid is in Winsum nu, na ingrijpende aanpassingen in de bouwplannen, een nieuw besluit genomen dat voor alle partijen wel door de beugel kan.

Ondergronds

De gemeente en het waterschap werken al sinds 1994 aan de bouwplannen voor een nieuw gemaal bij Schaphalsterzijl. Vanaf het begin werden ze daarbij gedwarsboomd door de Stichting Behoud Schaphalsterzijl. Globaal komt het erop neer dat de eerdere bouwplannen allemaal varianten waren op de zogeheten bovengrondse bemaling. Na de laatste uitspraak van de Raad van State volgde de conclusie bij zowel de gemeente Winsum als het waterschap dat gekozen moest worden voor ondergrondse bemaling, om risico’s voor nieuwe procedures uit te sluiten.

Dat betekende echter wel dat alle tot nog toe bedachte bouwplannen van tafel konden. Noorderzijlvest en de gemeente Winsum zijn uiteindelijk overstag gegaan vanwege dreigende problemen met de waterhuishouding, waardoor het waterschap de nieuwbouw per se binnen twee jaar gerealiseerd wilde hebben.

Reageer op dit artikel