nieuws

‘Moderne slavernij bij bouw HSL­tunnel’

bouwbreed

odijk ­ Buitenlandse werknemers worden door onderaannemers met mooie beloften naar Nederland gelokt. Eenmaal hier, blijken zij in een situatie te belanden die nog het meeste weg heeft van moderne slavernij. De Hout­ en Bouwbond CNV helpt hen nu hun recht te krijgen.

Het voorbeeld is de bouw van de HSL­tunnel onder het Groene Hart. Het Utrechtse wapeningsbedrijf Ünlütürk Stahlarmierung werkt daar met buitenlandse werknemers. Momenteel gaat het om onder meer elf Portugezen, die er inmiddels de buik van vol hebben. Gelokt met fantastische lonen en nu na enkele maanden slechts 100 euro rijker en vele illusies armer. “Wij gaan claims indienen tegen de werkgever”, zegt vice­voorzitter G. Wildeman van de Hout­ en Bouwbond CNV. De Portugezen zijn weliswaar geen lid, maar de christelijke bouwbond trekt zich het lot van deze man zodanig aan, dat hj wel in actie komt. Het was Wildeman opgevallen bij lezing van de arbeidscontracten dat op zijn minst al de cao is ontdoken. Het daarin opgegeven uurloon ligt onder het cao­loon van een vlechter­2. “Alleen dat kan al niet. Als dan het afgesproken loon niet eens wordt betaald, is dat een zaak die ons aan het hart gaat.”

Intimidatiepraktijken

Wildeman heeft een gesprek gehad met een woordvoerder van de Portugezen. De haren rezen hem te berge over de verhalen van intimidatiepraktijken van de onderaannemer. Wie klaagt, krijgt bezoek van een stel stevig gebouwde ‘heren’ die duidelijk weten te maken dat klagen geen pas geeft. Wie doorgaat, wordt op het vliegtuig naar huis gezet.

Het is mede reden voor de Hout­ en Bouwbond om ook nog andere kanalen in werking te zetten. Zo is de uitvoeringsinstelling werknemersverzekeringen UWV op de hoogte gesteld. Die moet onderzoeken of de onderaannemer de premies wel betaalt. Ook is met de Arbeidsinspectie contact opgenomen. Behalve het controleren van de uitvoering van de arbo­regels, bekijkt deze dienst ook cao’s en houdt toezicht op de Vreemdelingenwet.

Van dat laatste verwacht de bond niet zoveel. “Voor zover wij kunnen bekijken, is er met de Portugezen weinig aan de hand. Ze komen immers uit een land van binnen de Europese Unie en hebben keurig een sofi­nummer.” De CNV­bond trekt vooral aan de bel omdat ook bij andere projecten soortgelijke praktijken zich kunnen afspelen bij onderaannemers. Wat dat betreft zou de bond het helemaal geen gek idee vinden als hoofdaannemers hun onderaannemers gaan natrekken.

Ünlütürk Stahlarmierung was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op de beschuldigingen van de bond. Op pagina 2: ‘Dat dit anno 2003 nog kan gebeuren’.

Reageer op dit artikel