nieuws

Meelooplaadschop Bobcat troef voor het kleine werk

bouwbreed Premium

parijs ­ De Amerikaanse producent van onder meer schrankladers en minigraafmachines Bobcat begeeft zich op de markt van ultrakleine meelooplaadschoppen, die overigens ook met palletvorken, grondboren en klein sloopgereedschap te gebruiken zijn.

Met de lancering van de MT50 in Parijs denkt Bobcat een troef in handen te hebben voor het kleine werk, onder meer in de straatmakerij en land­ en tuinbouw. Het machientje, op rubberen rupsen, is maar 90 centimeter breed en nog geen 1,80 meter lang. De hoogte is net meer dan een meter en met 1100 kilo is het apparaatje gemakkelijk te vervoeren. De MT50 is geschikt voor graven, laden, boren, slopen, zowel binnen als buiten en een heel leuke toepassing is ook schuiven en vegen van bijvoorbeeld sneeuw. Er zijn meer dan tien aanbouwstukken beschikbaar, die ook allemaal op het bobcatje 463 passen. Het machientje tilt tot 227 kilo naar een hoogte van 1900 millimeter. Het motortje is een vloeistofgekoelde Kubota van 14 kilowatt. Handig is ook de bodemverbeteraar die Bobcat heeft ontwikkeld en die bijvoorbeeld aan de MT50, maar ook aan tal van andere bobcatjes kan worden bevestigd. De werkbreedten variëren van 122 tot 213 centimeter. Het apparaat kan in drie standen werken: recht vooruit en 25 graden naar links of rechts. Met diverse bladen na het gebruik van de verbeteraar kan de bewerkte grond ‘in model’ worden gebracht. Met de zogenoemde laser box blade kan zelfs met laserprecisie worden afgewerkt. In Parijs komt Bobcat, traditioneel heel actief op het demonstratieterrein, ook met de A300 met een door het bedrijf bedachte besturing. Naar gelang de werkomstandigheden kan zonder onderbreking van het werk worden gekozen voor een besturing op alle wielen of skid­steering.

De multi­steer weegt meer dan 3,7 ton en heeft een Kubota­motor van 58 kW, een turbodiesel. De machine wordt standaard geleverd met een laadschop, maar met het snelwisselsysteem van Bob­Tach kunnen tot veertig uitrustingsstukken worden aangehaakt.

‘De MT50 is negentig centimeter breed’

Reageer op dit artikel