nieuws

Levendigheid creëeren op kil industrieterrein

bouwbreed Premium

delft ­ Vrienden verklaarden hem voor gek. Wat voor eer valt er nou te behalen aan een industrieterrein? Maar architect Rocco Reukema liet zich niet uit het veld slaan en ontwierp voor zijn afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft een gebouw dat ondernemingslust en woongenot onder één dak brengt. Het resultaat: een ruime loftwoning voor een koopje.

“Door dubbel grondgebruik zakt de prijs naar een kwart van wat normaal op een Vinex­locatie wordt betaald.” De grootste kostenbesparing boekt Reukema (30) door boven het magazijn tien woningen te bouwen. Daarvoor heeft hij een zelfdragende dakconstructie bedacht van 3,5 meter hoog. Tussen deze vakwerkspanten, die 7 meter uit elkaar staan, bouwt hij een woning met een diepte van niet minder dan 55 meter. Zo ontstaat een hal van 35 meter waarvan het dak aan beide kanten 10 meter uitsteekt. Reukema: “Dan blijft de constructie in balans.”

Het idee om wonen en industriële activiteiten met elkaar te combineren, kreeg Reukema in de Verenigde Staten waar hij een halfjaar aan de Mississippi State University in Starkville studeerde. “In Amerika pakt iedereen altijd de auto. De scheiding van functies is daardoor heel sterk. Winkelen, wonen en werken, het is daar steeds weer op een ander plek.” Door de scheiding van allerlei activiteiten die vroeger in de stad plaatsvonden, ontstaan enclaves, naar binnen gerichte gebieden die slechts één doel dienen. In Nederland hebben volgens Reukema vooral industrieterreinen last van de functiescheiding. “Overdag wordt op het industrieterrein gewerkt, maar ’s avonds is de plek helemaal verlaten”, schetst Reukema.

Het beperkte gebruik van het gebied zorgt voor een kille sfeer. Zo werd hij op bedrijventerrein Rotterdam Noord West door een surveillerende beveiligingsman aangesproken. Die wilde weten wat Reukema ’s avonds in het donker voor plannen had tussen de lege kantoorpanden. “Ik was alleen foto’s aan het maken”, vertelt hij verontwaardigd.

De industriële loftwoningen heeft Reukema speciaal voor Rotterdam­Noord West ontworpen. “Het terrein grenst aan prachtig landelijk gebied”, legt de jonge architect uit. Om de bewoners bij de natuur te betrekken laat hij de huizen op de velden uitkijken. De gevel bestaat helemaal uit glas zodat een landscraper ­ zeg maar een liggende skyscraper ­ ontstaat die de grens tussen de natuur en het industrieterrein markeert.

Trapjes

Aan de achterkant van de magazijnhal heeft Reukema klein trapjes gepland waarlangs mensen hun woning binnen kunnen gaan. “Dat creëert veel levendigheid”, benadrukt hij het belangrijkste doel van het ontwerp. Want als het aan de Delftse architect ligt, zorgen de bewoners voor de menselijke sfeer die nu ontbreekt op het kille industrieterrein. Op de begane grond komt over de volle breedte van de woning een garage. “Daar kunnen wel drie auto’s naast elkaar, probeer dat maar eens op een Vinex­lokatie”, prijst hij de ruime opzet van de woningen aan.

‘In Amerika pakt iedereen altijd de auto’

Architect Rocco Reukema met het ontwerp van zijn loftwoningen.

Reageer op dit artikel