nieuws

Lange weg van ontwerp Libeskind tot realiteit

bouwbreed Premium

new york ­ Het gapende gat waar twee jaar geleden beide torens van het World Trade Center (WTC) stonden trekt nog elke dag honderden belangstellenden. Dat zal zo blijven als de herbouw begint volgens het plan van Daniel Libeskind, wiens ontwerp vorige maand werd uitverkoren.

Wanneer begint de bouw van dit project? “Die vraag is zo niet te beantwoorden. De herbouw van het WTC wordt niet één project, maar een multiproject. Bedrijven kunnen inschrijven op tientallen onderdelen die in de loop van de komende jaren gerealiseerd moeten worden”, aldus Michael More, woordvoerder van de Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) die de bouw coördineert.

Voorlopig is men geconcentreerd op ondergrondse projecten, onder meer het herstel en de uitbreiding van het metro­systeem. Een van de bedrijven die betrokken was bij het voorlopige herstel van de subway­verbindingen Nr. 1 en Nr. 9 is Tully Construction, een New Yorks bedrijf dat ook een groot deel van de WTC­opruimingswerkzaamheden voor z’n rekening nam. “Bij het herstel van de lijnen 1 en 9 hebben wij samengewerkt met het bedrijf Pegno Construction. Dat project hebben wij voortijdig opgeleverd”, aldus Jim Tully, een van de vier broers die Tully Corporation leiden.

Tully en Pegno hebben met nog twee andere bedrijven als consortium ingeschreven op een deel van het 5­miljard dollar project dat de zuidpunt van Manhattan ­ ondergronds ­ moet hervormen tot een transportknooppunt.

Subway­complex

Daartoe is onder het WTC een enorm subway­complex gepland. “Dat is eigenlijk een dubbel project. Het komt in de ruimte van de drie onderste verdiepingen van de zogeheten “badkuip”, het fundament van het oude WTC­complex”, aldus Tully. Tully wijst erop dat de uitbreiding van de infrastructuur deel uitmaakt van een breder plan van burgemeester Bloomberg om “Lower Manhattan” meer leven in te blazen. “Er zijn eigenlijk drie verschillende projecten die ingevuld moeten worden. In de eerste plaats Bloombergs Lower Manhattan. De burgemeester wil de financiële exclusiviteit van het district doorbreken, het als het ware leefbaarder maken door meer woningen, winkels en cultuur te plannen. Consequentie daarvan zijn de onderhandelingen van het Lincoln Center met Libeskind over het ontwerpen van een cultureel centrum in een van zijn torens. Maar het belangrijkste project is voor velen het gedenkteken voor de slachtoffers van de september­aanslag. Dat moet nog ontworpen worden. Er is dus nog een lange weg te gaan van het Libeskind­ontwerp tot de realiteit, zowel in de uitwerking van talrijke sub­projecten als in tijd”, zo meent Joseph Seymour, directeur van de Port Authority of New York and New Jersey, de eigenaar van het WTC­complex.

Reageer op dit artikel