nieuws

KWS ruilt beurs in voor familie

bouwbreed

amsterdam ­ De Koninklijke Volker Wessels Stevin kan zijn beursnotering missen als kiespijn. Bestuur en raad van commissarissen van de tweede bouwer van Nederland zijn daarom blij met het aanbod van de familie Wessels om alle aandelen van het concern over te nemen.

Al een jaar lang staat de waarde van een beursnotering binnen het concern dat goed is voor een omzet van 3,3 miljard euro ter discussie. “De grote beleggers keren zich steeds meer af van de kleine fondsen”, constateert bestuursvoorzitter H. Hazewinkel. “De groep steekt zijn geld tegenwoordig veel liever in grote liquide fondsen. De geldstroom naar bedrijven als de onze droogt daardoor op. Als de stroom al niet geheel is verdampt. Volker Wessels zal de komende jaren nauwelijks een beroep doen op de kapitaalmarkt. Ons bedrijf is geen groeimachine”.

In de traditionele strategische discussie binnen Volker Wessels stond de beursnotering een jaar geleden al op de agenda. Sindsdien boog ook de ondernemingsraad zich erover. Hazewinkel was dan ook niet verbaasd toen grootaandeelhouder D. Wessels een halve maand geleden een balletje opgooide.

Korte discussie

Zaterdag kwam de raad van commissarissen voor de eerste keer bijeen om te praten over het bod. Maandag werd de discussie nog eens dunnetjes overgedaan na een toelichting van Wessels. “We hebben tien dagen tijd gevraagd om rustig over het voorgenomen te kunnen nadenken”, aldus Hazewinkel. Op het oog lijkt het aanbod voor zowel aandeelhouders, bedrijf als management louter voordelen op te leveren.

Aandelen

In een op 12 maart geposte brief meldt D. Wessels dat zijn familie overweegt een bod van 21 euro uit te brengen op alle uitstaande aandelen Volker Wessels. De aandelen worden ondergebracht in een nog op te richten in Nederland gevestigde vennootschap.

Wessels heeft het bestuur en de raad van commissarissen verzekerd dat de familie de huidige werkwijze en identiteit van de onderneming waarborgt. Het bestaande structuurregime blijft gehandhaafd. In de samenstelling van de bestuur en de raad van commissarissen komen geen veranderingen.

“Wessels heeft duidelijk de intentie het bedrijf op de huidige wijze voort te zetten. Hij is al heel lang aan de onderneming verbonden, we weten wat we aan elkaar hebben”, aldus Hazewinkel. Bij het komende overleg over de reactie op het aanbod zal Wessels ­ vanwege zijn specifieke betrokkenheid ­ een stapje terugdoen. Komt heel Volker Wessels in handen van de familie, dan herneemt D. Wessels zijn positie als lid van de raad van commissarissen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels