nieuws

Kunstzinnige gevel voor Kleiburg

bouwbreed

amsterdam ­ Naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Greg Lynn wordt de flat Kleiburg, onderdeel van het Bijlmermuseum, getransformeerd tot een opvallend woongebouw dat verschillende leefstijlen herbergt. Daarmee moet de flat uitgroeien tot hét symbool van de vernieuwing in de Bijlmer.

Lynns ontwerp kwam als winnaar uit de bus van een prijsvraag die Woningstichting Patrimonium uitschreef. Zijn concept gaat uit van ‘neighbourhoods’, vijftig huishoudens die gezamenlijk een buurtschap vormen. De verschillende buurtschappen (duplexwoningen, lofts of woningen met buitenruimtes) zijn door hun vorm, afmeting en positie duidelijk van elkaar te onderscheiden en herkenbaar aan de verschillende raamelementen. Kleiburg zal daarnaast worden uitgerust met een aantal niet­woonfuncties, zoals een sportruimte of een kinderdagverblijf. Lynn, die recentelijk samen met Ben van Berkel betrokken was bij de herontwikkeling van Ground Zero, spreekt van een ‘city in itself’.

Meest spraakmakende onderdeel is de meer dan 100 meter lange roltrap die aan de noordoostkant van het woongebouw wordt aangebracht. Deze voorziening krijgt een transparante afscherming van fijngeweven roestvast staal, gespannen op een constructie die aan het gebouw hangt. Elk buurtschap wordt door de roltrap en/of een lift ontsloten. Na de transformatie telt Kleiburg (momenteel vijfhonderd flatwoningen) circa 260 woningen in de sociale huursector en tweehonderd koopwoningen. De oppervlakte van de woningen varieert van 70 vierkante meter tot het dubbele daarvan. De verwachting is dat dit jaar de laatste hand wordt gelegd aan het voorlopig ontwerp. Het definitief ontwerp moet medio volgend jaar klaar zijn, waarna de verbouwing in 2006 kan beginnen. De totale stichtingskosten belopen 69 miljoen euro.

Reageer op dit artikel