nieuws

Institutionele beleggers bijna 6 procent in de min

bouwbreed Premium

voorburg ­ De totale beleggingen van de verzekeraars en pensioenfondsen zijn in 2002 met bijna 6 procent afgenomen. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn koersverliezen van 82 miljard euro op de aandelenportefeuilles. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het jaar 2002 stond voor de institutionele beleggers geheel in het teken van de dalende koersen op de effectenbeurzen. Het verlies wordt becijferd op 24 procent, tweemaal zoveel als in 2001. De pensioenfondsen leden een verlies van 61 miljard (­26 procent). De verzekeraars boekten bijna 20 procent af op hun aandelen. Ter vergelijking, de MSCI­wereldindex voor aandelen daalde bijna 33 procent, de CBS koersindex voor aandelen bijna 35 procent.

Toch kochten de institutionele beleggers nog aandelen. De verzekeraars ruim vijf miljard euro en de pensioenfondsen bijna 20 miljard.

Onroerend goed deed het beter. De waardestijging bedroeg afgelopen jaar 1,5 miljard euro (ruim 4 procent). De verzekeraars noteerden een waardestijging van 0,8 miljard euro. Gecombineerd met lichte verkopen is hun portefeuille per saldo met 2 procent gestegen. De pensioenfondsen hebben een waardestijging van 0,7 miljard geboekt. Door voor 3 miljard te verkopen, daalde de onroerendgoedportefeuille uiteindelijk met bijna 9 procent.

Lichtpuntje is dat in het vierde kwartaal een einde is gekomen aan de grote daling van de waarde van de beleggingen in het tweede (­5 procent) en derde kwartaal (­4 procent). De toename in het vierde kwartaal bedroeg bijna 1 procent. Die kwam helemaal ten goede aan de pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel