nieuws

Imtech groeit behoedzaam uit tot Europese krachtpatser

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Technisch dienstverlener Imtech wil in twee jaar tijd doorgroeien naar een omzet van 2,6 miljard euro. Het concern doet echter geen reuzenaankopen, al is de verleiding wel groot met onder meer onderdelen van Siemens en ABB in de etalage.

De groeistrategie van Imtech ligt op koers, kon bestuursvoorzitter R. van der Bruggen gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers tevreden vaststellen. Boekte Imtech in 1993 ­ toen nog een divisie van conglomeraat Internatio­Müller ­ een omzet van 500 miljoen euro, in 1998 was dat al 1,1 miljard. En inmiddels draait het concern een omzet van 2 miljard euro. Als het aan Van der Bruggen ligt komt daar in de komende twee jaar nog eens 600 miljoen euro bij. Hoe? Hoofdzakelijk door overnames te plegen. De afgelopen jaren toonde Imtech zich al een ware kampioen op dat vlak. Maar Van der Bruggen denkt ook op eigen kracht te kunnen groeien, zo’n 8 tot 10 procent per jaar.

Imtech zette de laatste jaren voornamelijk in op uitbreiding in Duitsland, maar nu het bedrijf daar de grootste technisch dienstverlener is, wordt het vizier gericht op Engeland en Spanje. “In die landen willen we ook tot de top gaan behoren”, zegt Van der Bruggen. “Ben je niet nummer 1, 2 of 3 dan ben je te klein en krijg je het op den duur moeilijk.” Enkele gerichte overnames moeten het doel bereiken, maar Van der Bruggen gaat niet overhaast te werk. In Engeland zijn wel veel bedrijven te koop, maar de kwaliteit laat te wensen over. “Bovendien”, zegt de topman, “zie je dat die bedrijven daar heel dicht tegen de bouwbedrijven aan zitten waar ze in het verleden onderdeel van uitmaakte. Bijna alle opdrachten komen van het voormalige moederbedrijf. Dat zakt natuurlijk als een plumpudding in elkaar als je zo’n onderneming overneemt.”

Verleiding

De verleiding is groot om de gewenste groei middels een mega­overname te behalen, geeft Van der Bruggen toe. Hij weet dat onderdelen van ABB en Siemens te koop zijn. De bestuursvoorzitter heeft zelfs gehoord dat de Franse reus Suez haar Belgische dochter Tractebel in de etalage heeft staan. Tractebel is sinds twee jaar eigenaar van het Nederlandse GTI. Maar Van der Bruggen is niet geïnteresseerd. “Tractebel is te groot. En als je ABB koopt, krijg je in een aantal landen een geweldige overlapping met onze eigen activiteiten. Dat moeten we niet doen. We zijn daarom vooral op zoek naar kleinere bedrijven. Een specifiek onderdeel van bijvoorbeeld ABB kan natuurlijk ook.”

Geld om acquisities te plegen heeft Van der Bruggen voldoende. In kas zit nog ruim 130 miljoen euro. “En ik denk dat we bij de bank nog wel voor het dubbele rood mogen staan”, aldus de bestuursvoorzitter. “Maar nogmaals, we zijn voorzichtig. Elke bedrijf dat wordt gekocht moet ook weer geïntegreerd. Ook daarom kiezen we voor kleinere ondernemingen. Die kosten minder tijd om in de bestaande organisatie te schuiven.”

De groei van Imtech mag dan volgens plan verlopen, over de brutomarge is Van der Bruggen nog niet tevreden. Die bedraagt nu ruim 4 procent maar moet naar 6 procent. Dat lukt volgens de topman alleen als de activiteiten op de ict­ en telecommarkt aantrekken. “Die geluiden zijn er wel, al gaat het nog heel langzaam. Toch zie je dat bedrijven als Vodafone weer investeren. Als de marktomstandigheden in de telecomsector verbeteren, moeten we op dat terrein een marge van 10 procent kunnen halen.” Als binnen enkele jaren ook Engeland en Spanje zijn veroverd, is de honger van Imtech nog niet gestild. Oost­Europa zou wel eens het volgende ‘slachtoffer’ kunnen worden.

Reageer op dit artikel