nieuws

Heijmans duikt dieper in asfalt

bouwbreed

rosmalen ­ Heijmans wil een dominante positie op de asfaltmarkt bemachtigen door een aantal nieuwe centrales te gaan bouwen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft wegenbouwers verboden nog langer samen te werken bij de productie van asfalt.

Bestuursvoorzitter B. Bemelmans van Heijmans wil niet zeggen hoeveel asfaltfabrieken het bouwbedrijf in 100 procent eigendom gaat exploiteren. “Wij willen een concurrentievoordeel behalen dus dat is niet verstandig om nu te zeggen.” Heijmans bezit momenteel vijf asfaltfabrieken. Het bouwbedrijf heeft daarnaast nog een 65­procentsaandeel in een zesde centrale. Andere belangen in asfaltcentrales heeft Heijmans op last van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moeten opgeven. De toezichthouder verbiedt het gezamenlijk beheer van asfaltcentrales omdat dat volgens haar ongeoorloofde prijsverhoging in de hand heeft gewerkt. Tegen een groot aantal wegenbouwbedrijven heeft de NMa de afgelopen maanden rapport opgemaakt voor het maken van kartelafspraken rond asfaltcentrales.

De man die bij Heijmans nu nog over de asfaltactiviteiten gaat, T. Stuifzand, wordt eind dit jaar toegevoegd aan de raad van bestuur. Volgens Bemelmans heeft dat echter niets te maken met de nieuwe strategie van Heijmans. “Ik ga binnenkort weg. Om de raad van bestuur op sterkte te houden komt Stuifzand erbij.” Stuifzand voegt zich pas in oktober bij het bestuur zodat hij de tijd heeft lopende zaken binnen de divisie Infrastructuur af te ronden.

De strijd rond de asfaltkartels mag de NMa hebben gewonnen, Heijmans is niet van plan zich neer te leggen bij alle besluiten van de waakhond. Zo zit het Bemelmans nog steeds dwars dat de NMa Heijmans verdenkt van het maken van kartelafspraken met de Franse funderingsspecialist Soletanche bij de inschrijving van projecten van de Noord­Zuidlijn.

Ten strijde

Bemelmans: “Wij zullen op dat punt ten strijde trekken tegen de NMa. Wij zijn ervan overtuigd dat we niets fout hebben gedaan. Als twee partijen, waarvan de een specialistische kennis levert en de ander marktkennis inbrengt, niet samen mogen werken, kunnen we net zo goed helemaal ophouden. Elke rechter zal het daarmee eens zijn.”

Overigens ziet de topman van Heijmans nog steeds wel wat in een algehele schikking van de bouw met de NMa inzake bouwfaude. “Zodra er een nieuw kabinet is, zal de branche een regeling zeker aankaarten.” De NMa heeft eerder laten weten dat wat haar betreft er geen schikking wordt getroffen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels