nieuws

Grontmij richt zich dit jaar op turn­key projecten

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Grontmij zet dit jaar in op turn­key projecten. Dat heeft het ingenieursbureau gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers laten weten. Volgens president­directeur J. Hillege is in binnen­ en buitenland een groeiende belangstelling voor parkeergarages, distributiecentra en koelhuizen.

De operationele winst daalde in 2002 bij een omzet van 495 miljoen euro met 4,1 procent naar 13,9 miljoen euro. De verwachte groei van turn­key projecten hangt samen met het uitstel dat vorig jaar de markt beïnvloedde. Daarnaast bouwen multinationals in Oost Europa veel nieuwe distributiecentra. “Door een andere logistieke organisatie, zijn dat geen gewone hallen meer. De techniek die nodig is voor de extra activiteiten leveren wij”, vertelt Hillege. Voor de levering van gebouwen werkt Grontmij samen met partners zoals ING Real Estate. De onderneming kan niets zeggen over hoe groot de inkomsten zijn die dit jaar met de turn­key projecten binnengehaald worden. Grontmij verwacht van de andere markten dit jaar nauwelijks groei. De woningbouw blijft stabiel.

Het nieuwe computersysteem Oracle, dat vorig jaar door het bedrijf in gebruik is genomen, kostte 6 miljoen euro meer dan begroot. De totale rekening komt daarmee op 11 miljoen euro. In de kostenoverschrijding zit ook een rentepost van 1 miljoen euro. De overgang op het nieuwe systeem zorgde voor problemen bij het versturen van rekeningen waardoor een betalingsachterstand is ontstaan.

Opgelost

De problemen met Oracle zijn inmiddels opgelost. “De eerste drie maanden van dit jaar hebben we al meer rekeningen verstuurd dan we ooit hebben gedaan”, voert Hillege bewijzen aan voor zijn stelling. Het computersysteem maakt bedrijfsinformatie toegankelijker zodat Grontmij efficiënter kan werken en zo op de kosten bespaart. Op termijn verdwijnen hierdoor bij verschillende vestigingen een aantal administratieve banen.

Het netto rendement bleef in 2002 op 2,8 procent hangen. Naast Oracle drukte de met technische problemen kampende afvalverwerk Vagron op het rendementscijfer. De vergistingsinstallatie voor vlees en groenten­, fruit­ en tuinafval van het bedrijf, waarvan Grontmij het eigendom deelt met energiebedrijf Essent, haperde vorig jaar waardoor 3 miljoen euro verlies is geleden. Naar verwachting speelt Vagron dit jaar quitte.

Grontmij spreekt voor 2003 geen verwachting uit over de groei van de omzet en het resultaat. De onzekere politieke en economische omstandigheden maken dat volgens de leiding van het bedrijf moeilijk.

Reageer op dit artikel