nieuws

Gestolen bouwmaterieel nu landelijk geregistreerd

bouwbreed

apeldoorn ­ De stichting VAR en de RDW, de voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer, registreren vanaf vandaag al het bouwmaterieel dat in Nederland wordt gestolen. De informatie komt beschikbaar voor politie en verzekeraars.

Door de nationale registratie is het volgens de stichting VAR niet meer mogelijk om gestolen werktuigen te verzekeren of te verhandelen. “En daarmee wordt diefstal minder aantrekkelijk. Ook zullen frauduleuze claims sneller door de mand vallen”, zegt een woordvoerder van de stichting VAR.

De schade die jaarlijks ontstaat door diefstal en verzekeringsfraude bij materieel, wordt geschat op 50 miljoen euro. Verzekeraars vergoeden een groot deel daarvan. Maar de schade doordat bouwwerkzaamheden zonder de gestolen bouwmachines stil komen te liggen, komt voor rekening van de aannemer zelf.

De stichting VAR, een aan de verzekeraar gelieerde organisatie, verzorgt al jaren de registratie van vermiste auto’s, motoren en vrachtwagens. Dat lijstje wordt nu uitgebreid met bouwmaterieel, maar ook met landbouwwerktuigen. Gedupeerden kunnen middels een telefoontje hun materieel als gestolen opgeven. De politie krijgt toegang tot de gegevens, waardoor opsporing sneller ter hand kan worden genomen. Ook verzekeraars kunnen de databank raadplegen.

De Vereniging van Fabrikanten van en Handelaren in Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmiddelen (BMWT) stelde onlangs vast dat bouwbedrijven veel te laconiek omspringen met hun materieel. De brancheorganisatie is van mening dat de aannemerij veel meer moet doen om de peperdure machines te beveiligen. Vooral shovels, graafmachines en generatoren zijn in trek bij het dievengilde.

Reageer op dit artikel