nieuws

Fabriek dwarsboomt bouwplan gemeente

bouwbreed Premium

ede ­ De aanvraag om een oude fabriek op het Concordia­terrein in Ede als monument te bestempelen, dreigt de bouwplannen van de gemeente te vertragen. In het gebied moeten honderd woningen komen, maar de werkzaamheden kunnen pas beginnen na de sloop van de fabriek.

Tegenstanders willen nu dat de fabriek blijft bestaan. Op lange termijn kan daardoor de bouw van woningen in gevaar komen. Ede wil namelijk woningen bouwen op het fabrieksterrein.

Op korte termijn levert het protest problemen op voor de restauratie van een naastgelegen molen. De molen is er slecht aan toe en er dreigt een gevaarlijke situatie door vallende brokstukken.

Om een restauratie mogelijk te maken moet de molenkap tijdelijk worden verwijderd. Dit kan echter alleen als de naastgelegen fabriek gedeeltelijk wordt gesloopt. Door de monumentaanvraag duurt het enkele maanden voordat er uitsluitsel is over de toekomst van de fabriek.

Mocht het gebouw inderdaad als monument worden bestempeld, dan zal de gemeente Ede haar bouwplannen moeten omgooien. Of er dan woningen moeten worden geschrapt, is volgens een woordvoerder nog niet bekend.

Reageer op dit artikel