nieuws

Ex­bouwer Boijmans spant kort geding aan

bouwbreed

den haag ­ Bouwbedrijf Hulshof uit Houten spant bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam.

Hulshof wil voorkomen dat de gemeente een bankgarantie van ruim 370.000 euro opvraagt bij de waarborgmaatschappij Stiwoga. Het bouwbedrijf is volgens de gemeente in gebreke gebleven bij de nieuwbouw van het museum Boijmans van Beuningen. Tot ruim twee weken geleden was Hulshof hoofdaannemer van de nieuwbouw. Sinds de start van het project hebben bouwer en gemeente voortdurend onenigheid gehad over de kosten. De gemeente verwijt Hulshof niet snel genoeg te werken en te veel geld te verkwisten. Hulshof meent dat de gemeente het bedrijf laat opdraaien voor extra kosten die moesten worden gemaakt door vertragingen en allerlei meerwerk. De gemeente vreesde dat Hulshof de openingsdatum van 10 mei niet zou halen en nam ruim twee weken geleden zelf de bouwregie over. Directeur Nomen van Hulshof haalde toen onmiddellijk zijn medewerkers van de bouwplaats. Volgens Hulshofs advocaat mr. G.J. Lantink stelt de gemeente “volstrekt onterecht” dat het bouwbedrijf in gebreke is gebleven. Het kort geding, dat op 7 april dient, is volgens Lantink nodig omdat Stiwoga bij uitbetaling van de bankgarantie dit geld vervolgens zou willen verhalen op Hulshof.

Bodemprocedure

Voorts start het bouwbedrijf bij de RvA op korte termijn een bodemprocedure tegen de gemeente. Lantink: “Het gaat niet alleen maar om stagnaties in de bouw, maar om nog veel meer vorderingen, die ook nog eens voor deel met elkaar samenhangen. Zo heeft het werk driekwart jaar stil gelegen vanwege de Jeroen Bosch­tentoonstelling. Voor de meerkosten die daardoor zijn ontstaan, wil de gemeente mijn cliënt laten opdraaien.”

Reageer op dit artikel