nieuws

Doorlopend sonderen met opgerolde buis

bouwbreed

leiden ­ Meide­Design­Engineering BV uit Leiden heeft samen met WE­Engineering uit Lichtenvoorde een druk­ en sondeermachine ontwikkeld die een opgerolde buis de grond in kan drukken. De toegepaste druk­ en sondeertechniek is zowel horizontaal als verticaal toe te passen. Een prototype functioneert goed in de praktijk.

Het prototype is in gebruik bij BioSoil een gespecialiseerd bedrijf voor het op biologische wijze reinigen van grond. Volgens M. Gelinck van WE­Engineering, een ingenieursbureau gespecialiseerd in ontwikkeling van speciale machines functioneert het prototype goed. Het gaat er volgens hem nu om tot verfijningen te komen. Bijvoorbeeld het nog lichter maken van de machine. Momenteel is het gewicht zo’n 3500 kilogram. Bezien wordt of de machine op een aanhanger te bouwen is. Dat heeft namelijk het voordeel dat de hele sondeermachine met een bestelwagen verplaatst kan worden. De sondeermachine zelf is voorzien van wielen voor vervoer over de openbare weg en tracks, waarmee ruw terrein bereden kan worden. Ook een uitvoering die zelfstandig onder water kan sonderen is mogelijk.

Sonderen is het (verticaal) in de grond duwen van een sonde of meetlichaam, ook wel conus genoemd. Tijdens het in de grond duwen van de conus ondervindt deze een weerstand ten gevolge van de reactiekracht van de grond. Ook is er een kleefkracht die optreedt door de wrijving die de conus ondervindt ten opzichte van de aarde. Door de weerstand te meten is de grondsoort te bepalen.

Sonderingen zijn van belang voor bijvoorbeeld een bouwaanvraag in het kader van de woningwet, de Wet Milieubeheer, de BSB­operatie (bodemsanering). Bovendien zijn de gegevens die met een sondering worden verkregen onmisbaar bij aankoop, verkoop en taxatie van onroerend goed en bij het herinrichten van terreinen.

Tijdrovend

De conventionele sondeermethodiek is tijdrovend en arbeidsintensief. Met behulp van hydraulische cilinders wordt een meetconus met stangen van ongeveer een meter lengte de grond in geduwd met een constante snelheid. Voor aankoppelen van stangen moet de meting worden onderbroken. Er bestaan al wel machines die volcontinu werken, maar die zijn fors en zwaar. De nieuwe druk­ en sondeertechniek is een volcontinu proces waarbij gebruik wordt gemaakt van een opgerolde stang. Het grote voordeel is dat er geen tijdverlies en meetfouten ontstaan doordat er stangen handmatig geschroefd moeten worden, terwijl het sonderen stopt. Er kan dus volcontinu worden gesondeerd met de genormeerde snelheid van 2 centimeter per seconde. Binnen in de rol zit de datakabel.

De stang zit op een rol en komt dan in een richtapparaat, waar de stang recht wordt gebogen. Dit kan op 1 graad nauwkeurig. Dit geldt voor de stangdiameters van 16, 20 en 25 millimeter doorsnede. Nadat de stang gericht is, wordt deze doorgevoerd in de duwunit. Deze bestaat uit twee kettingen die de stang doorvoeren. Bij het invoeren van de stang in de unit, wordt deze aangegrepen en meegetrokken naar beneden. De twee kettingaandrijvingen worden naar elkaar toe geduwd om de benodigde druk te creëren tussen de kettingen en de stang.

Bij grotere stangdiameters is de stang niet opgerold, maar worden de stangen geschroefd. Ze zijn opgeslagen in een wikkelunit. Vast­ of losschroeven gaat automatisch en voorafgaand aan doorvoer in de duwunit. Daardoor verloopt het werkelijke sonderen ook zonder onderbreking.

Tijdwinst

Het grote voordeel van de nieuwe techniek is de tijdwinst. Het rendement is verhoogd van 25 procent bij de bestaande technieken naar 100 procent bij de nieuwe techniek, aangezien de teruggaande slag volledig weg is gevallen. Het aantal manuren is met de helft afgenomen, omdat het schroeven van de stangen is geautomatiseerd. Een ander groot voordeel van dit systeem ten opzichte van de bestaande sondeertechniek is dat er zowel verticaal als horizontaal gesondeerd kan worden. Omdat de massa zeer gering is, kan de nieuwe sondeermachine niet de benodigde tegendruk geven om de sondeerkracht op te vangen. Om dit probleem te tackelen zijn er vier ankers/stempels bevestigd aan de aanhanger. Wanneer de sondeerunit op ruw terrein gaat bewegen, worden de wielen opgehaald en staat de machine op de tracks. Als de machine op zijn plaats is gemanoeuvreerd, worden de ankers/stempels in de grond geboord. De ankers zorgen voor de verankering en de stempels zorgen ervoor dat de sondeerunit waterpas wordt opgesteld.

‘Het schroeven van de stangen is geautomatiseerd’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels